Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Drobilniki, mulčerji

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Drobilniki, mulčerji

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na tržišču je pestra izbira drobilnikov, mulčerjev.

Prvo, kar nas potegne je ponavadi cena. Ampak pozor, če bomo gledali le na ceno, se nam lahko zgodi, da bomo imeli doma samo še en kup neuporabne pločevine več.

Po mojih izkušnjah naj bi imel vsaj 2400 W in možnost drobljenja do premera 3 cm, da lahko pogoltne tudi kakšno večjo grčo ali razcep vej.

Potem je spet dilema: izbrati takega z okroglim rezilom, ki material seklja, ali z zobnikom, ki tršega tudi seseklja, mehkejšega pa bolj ko ne prežveči. Za kompostni kup tudi žvečenje zadostuje, ni pa primerno za zastirko. Taki z zobnikom veliko bolje vlečejo in mislim, da jih ni treba brusiti (vsaj mi ga ne, pa vseeno v redu dela), pri onih z okroglim rezilom se pa marsikdaj namučimo, da spravimo material skozi in kar pogosto je treba vzeti brusilo v roke.

Še posebej elegantno je, če dobimo izvedbo, ki ima spodaj lovilno posodo. Res jo je treba med polnjenjem parkrat potresti, da se posede kupček, a je vseeno elegantnejše, kot pometanje v radiju 5 metrov okoli drobilnika Evil or Very Mad .

Recimo, da smo varčni z denarjem in kupimo tistega z 2400 W. Ne pričakujmo, da bo pogoltnil čisto vse, kar mu bomo ponudili. Več ali manj je tudi njega treba polniti s posamičnimi debelejšimi vejami ali lepo poravnanimi šopi tanjših vej. Če ga krmimo s preveliko žlico, se mu hitro zaleti. Posebej neužitno se mu zdi mlado listje.

Ampak tudi temu se da pomagati. Bodisi da močno olistane veje pustimo na kupu, dokler se listje ne posuši, ali pa ga krmimo tako, da mu najprej ponudimo mehke letošnje konice. Preverjeno zagrabi za vabo Wink

Za mulčenje si je treba vzeti kar nekaj časa. Če poslušate kdaj sosede, se drobilec takole po pomladnem obrezovanju vrti kar celo popoldne ali celo ves dan. Ta teden sem imela en velik kup češnjevih vej (je šla skoraj na polovico) za slab kubik panešpljice in še nekaj vejevja od obrezovanja okrasnih grmovnic. S pomočjo asistenta je trajalo vse skupaj najmanj 6 ur.

Drobilnike je mogoče tudi najeti. Tudi pri najemu preverite iste podatke.

Veliko od opisanih problemov pa seveda odpade, če nabavimo profesinalne stroje, ki poleg vej lahko zdrobijo tudi ves nepredelan kompost - le v žep je treba seči nekaj globje.
Nazadnje urejal/a muha 30 Avg 2013 12:09; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Aye-Aye je napisal/a:
Zanimajo me vaše izkušnje z drobilci vej, kakšne imate, za suhe ali sveže veje, kako delujejo? V Hoferju imajo v četrtek naslednji teden v akciji takega Hoferjev drobilnik vej .

podatki:
napajanje: 230 V, ~ 50 Hz
nazivna moč: 2.500 W
maks. debelina vej: 4 cm
samodejni vpoteg s tihim valjčnim mehanizmom
lijak z veliko odprtino
ročen preklop med tekom naprej in povratnim tekom
robustno podvozje z 2 kolesoma in priročnim ročajem
stikalo za vklop/izklop s podnapetostnim sprožilnikom
vgrajeno varnostno stikalo na zbiralniku
prostornina zbiralnika: ca. 60 l

Kaj pravite je vreden nakupa?
nevem

Zelo podoben našemu. Če ga še ne bi imela, bi ga kupila, majčkeno s slabimi občutki sicer, ker s Hofer/Lidl tehniko nimam najboljših izkušenj. Vse izgleda fajn, ko pričneš uporabljati pa štrajka in se sesipa (Zadnji tak primer je bil uničevalec dokumentov - po vseh možnih prijemih je po 3 urah matranja pristal med kosovnimi odpadki Evil or Very Mad ).
Nazadnje urejal/a muha 30 Avg 2013 12:08; skupaj popravljeno 1 krat
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No ta je pa dobra jaz pa iščem kje je že odprta tema Embarassed no pa še odgovor je pravzaprav že tu. Cool Wink Hvala muha! up
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Račun je treba fotokopirat (sicer zbledi) in shranit, pa 3 leta ni panike.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

sarasara, dobra ideja tole o fotokopiranju palec gor .
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ja, muha na fotokopiranje te opozorijo na blagajnah hoferja, saj račun hitro zbledi potem pa je problem. Se ne spomnim več, kaj sem nazadnje takega kupila, a pa sem se, likalnik. Cool Pa mi je zelo všeč, no je pa res, da zelo malo likam. Wink

Tako da to, da ima drobilnik 3 leta garancije mi veliko pomeni. Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moj, na izgled in po funkcijah čisto podoben, ima še to možnost, da zgornji del lahko poveznemo navznoter v posodo in zato pospravljen zavzame minimalno prostora. Tukaj tega posebej ne piše, ampak možno je, da se ga ravno tako da. Kakorkoli že, zelo vabljiva ponduba. Le glej, da boš prva tisti dan pred vrati, ker jih bo gotovo v hipu zmanjkalo.
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Muha, ker praviš, da je tvoj podoben: kako pa gre s suhimi vejami?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Do 3 cm, za kolikor je normiran, jih kar dobro pohrusta in ker so suhe, jih tudi primerno zdrobi.
Odgovori