Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Hehehe, tudi pri nas včasih čudno gledajo na jablano s takimi veliiiikimi plodovi. Za nameček imam gor cepljenih več sort jabolk, med drugim tudi povsem rdeče Weirouge, ki tudi cveti rdeče.

Z obiralcem bi si deloma lahko pomagal, a če preveč rukam lahko padejo dol v skalovje in se poškodujejo, zato jih raje držim malo bolj na dosegu rok.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

muha je napisal/a:
Letos mi namreč buče bolj slabo delajo.

To je pa nenavadno slišati. Večina pravi, da jih je za izvoz, poletnih in zimskih zaradi ugodnih vremenskih razmer.
Pri meni počasi delata lagenarija in čajota, pa se pogliha. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

"Panoramska" slika mojih čajot - zaenkrat so na približno 12 metrih dolžine vzdolž mreže. 2 sadiki v razmaku 5 metrov.

Izgleda, kot divja trta na ograji, a ne? Wink Laughing

Od potaknjencev verjetno ne bo kaj dosti, tudi niso dobili pripadajoče nege. Eden, posajen direktno na vrt, je na dobrem metru. Tisti, ki sem jih v zemljo zakopala z lončkom vred, so zaživeli šele pred kratkim. Domnevno, ko so korenine iz lončka prodrle v vrtno zemljo. Oboji kažejo zadnje čase veliko veselja do rasti. Prav zanima me, kako se bodo obnesli. Ni pa smiselno reševati letine s potaknjenci, preveč časa rabijo. Razen morda, če bi jih potikali že takrat, ko so še na toplem in krajšamo prve predolge poganjke? Zanimivo bi bilo preveriti.
Bicikel

Lepo se razrastejo, tudi plodove vidim. Very Happy
Mogoče podtikanje s krajšanjem predolgih poganjkov v času koreninjenja res ni neumno, če nimamo več plodov. Drugače pa je verjetno precej bolj enostavno posadit peške. Slednje je bilo res enostavno in zelo uspešno.
Bicikel

Čajotam se je v tem dežju "odpeljalo", rastejo kot zmešane. Največja je že blizu končne velikosti. Razlika od prejšnje slike je očitna.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Bravo!

Imajo tudi tele tvoje kaj bodic? Moje jih imajo po par na koncu pri "muhi". Moteče ni, je pa zanimivo. Lani jih je bilo manj. Upam, da se z leti z istim potomstvom ne bo spremenila v bodičasto. Rolling Eyes
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

tudi moja čajota, ki je bila zelo obetavna, se je ustavila le pri enem plodu, očitno ni dobila dovolj vode v nekem obdobju, ko smo bili zdoma...._________________sonček je in .....
Bicikel

muha je napisal/a:
Imajo tudi tele tvoje kaj bodic? Moje jih imajo po par na koncu pri "muhi". Moteče ni, je pa zanimivo. Lani jih je bilo manj. Upam, da se z leti z istim potomstvom ne bo spremenila v bodičasto. Rolling Eyes

Ne, povečini mislim, da nimajo bodic. Najbrž bo potrebna selekcija, lahko pa ti dam kakšno mojo. Če bo še kaj od tople jeseni, jih bo dovolj. Sicer šele sedaj bolj množično nastavljajo plodove.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala za ponudbo, narediva jeseni menjavo. Very Happy
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Še prejšnji teden so bile čajote majhne, zdaj jih je pa nekaj že dovolj velikih za obiranje. Ni jih pa videti prav veliko, a saj sem jih tudi lani težko našla v goščavi.

Odgovori