Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Motovilec - Valerianella locusta

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Oldi, tudi jaz ne vidim tvojega motovilca.

Jaz sem sejala motovilec 22.7. na grede pod paradižnik, čilije, melancane, kapusnice,.... Le malo ga je bilo posejanega na prazno gredo. Ker je bil v senci drugih rastlin, je tudi v poletni vročini odlično kalil. Tam, kjer ga rastline niso preveč senčile je tudi odlično zrestel (no pod melancani ni imel zadosznih pogojev in je propadel) in je zdaj pravi velikan. Že od srede oktobra ga jemo. Pobiram ga pa tako, da obtrgujem le zunanje - velike liste. Tako raste naprej in nam bo služil še pozimi in spomladi (upam).

Zdaj pa je na vrtu odgnalo tudi veliko motovilca, ki se je sam zasejal. Ta je še majhen..._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je spet kar konkretno zrasel, tako Žličar kot tudi ena druga sorta ( domnevam, da holandski ).

Le pri Žličarju so posamezni listi malo pikasti. Mi deluje kot kakšna bolezen.

.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lep je!

Tudi pri meni kar dobro uspeva, sem pa prvič opazila, da se tudi njega lotevajo polžki. Marsikateri zunanji list je obgrizen. Zaradi nenehne moče je tudi več zunanjih listov za odpad - v glavnem so porumeneli. Pikastih (zaenkrat vsaj) ni videti. Nekateri šopki so že tako veliki, da režem stran le stranske izrastke, sredino puščam, da bo s korenino vred prezimila do pomladi.

Sedajle jeseni je bolj uspešen žličar. Tisti svetlozeleni (domnevno potomec cinijinih) je nekam žilav. Na osnovi enoletnih izkušenj pričakujem, da se bo odkupil spomladi.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

V Dobrni sem na enem vrtu videl mot0villec velik kot ledenka, pozna kdo?
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pred nekaj dnevi sem dobil 5 sadik. Le toliko, da pridem pomladi do semena.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ne vem kaj je letos z mojimi setvami motovilca, že dvakrat sejano, pa niti eden ne vzklije. Prva setev konec julija, pokrita z juto - nič. Drugič sejala na isto mesto (predtem je na gredi rasel česen) okoli 10. julija - pokrila s temnejšo mrežo - spet nič. Obakrat enako kot pretekla leta pazila na vlažnost, pa ne pomaga nič. Pri obeh setvah sem kombinirala kupljen ljubljanski in letošnje domače seme ljubljanskega (z nekaj dnevi v zmrzovalniku), nobeden ni vzklil.
Sedaj bom sejala še tretjič, bom poskusila s kako drugo sorto (čeprav imam najraje ljubljanskega), pa bom videla kaj bo. Prepozno zagotovo še ni.

Sem pa sredi maja med dve vrsti posajanega paradižnika vrgla nekaj semena ljubljanskega, nič pokrila, pa ga je na cca 2 m2 ka lepo, še zdaj pobiram kako malo sklečko, ker mož lahko je le zelo mehko solato. Zanimivo mi je, ker v cvet nič ne sili Shocked_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enaka zgodba pri meni. Domače seme "posebnega " svetlozelenega motovilca in kupljeni žličar.

Vzklili so samo samosevci letošnjih sadik, kar sem sejala namensko, ni še nič pogledalo ven. Na gredo od česna. Ravno tako so prebili 3 dni v zamrzovalniku. Nekaj dni nazaj sem ga ponovno sejala pod paradižnike. Tam mi zaradi rahle zastirke (kompost, palmina zemlja) ponavadi lepo vzklije, bom videla, kako bo tokrat.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sami križi in težave s tem motovilcem.
Tudi jaz sem sejal na začetku avgust ( staro seme - Žličar in še en n.n. ), komaj kakšna rastlinica je vzklila.
Sem potem prejšnji teden kupil dve novi vrečki. Pomladin in Žličar.
Dal za 48 ur v zmrzovalnik in nato posejal.
Vse pokrito in redno zalivano.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sejala sem dvakrat, konec julija in sredi avgusta, hkrati s solatno mešanico z Gartlca. Solata je veselo vzklila, za motovilec niti ne vem več točno, kje naj bi bil Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 27 Avg 2020 08:09; skupaj popravljeno 1 krat
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Očitno sem rekorderka, prejšnji vikend sejala petič. In bom ta vikend šestič. Seveda na drugo gredico. Očitno je prevroče. Ravno tako zmrzovalnik. Nič vzklilo. Sejala sem še canasto in marijo solato._________________Lp, Živa
Odgovori