Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous
Zacvetel je Mfrancev živo roza hibiskus. Prvi cvet je bil sicer že pred dnevi, ko je deževalo, a se je odlomil. Danes zjutraj se je popek začel razpirati, popoldne je zacvetel.
Čakam še na Mfrancev Fancy eye, da ga primerjam z Muhinim. Upam le, da ne bo Mfrancev zacvetel šele takrat, ko bo Muhin že odcvetel.
Čakam še na Mfrancev Fancy eye, da ga primerjam z Muhinim. Upam le, da ne bo Mfrancev zacvetel šele takrat, ko bo Muhin že odcvetel.
Ta Muhin hibiskus je res nenavaden.
Prejšnji mesec je imel svetlo roza cvetove, skoraj bele:
Zadnje dneve postajajo cvetovi malo bolj rožnati. Še včeraj sta bila dva cvetova bolj svetla, danes pa so bili vsi, na vseh vejah taki:
Lani pa se je na eni veji, ki jo imam še zdaj označeno, pojavil tak cvet:
Te veje nisem oddelila, na tisti, ki je letos zrasla tik ob njej, so cvetovi taki, kot drugje.
Prejšnji mesec je imel svetlo roza cvetove, skoraj bele:
Zadnje dneve postajajo cvetovi malo bolj rožnati. Še včeraj sta bila dva cvetova bolj svetla, danes pa so bili vsi, na vseh vejah taki:
Lani pa se je na eni veji, ki jo imam še zdaj označeno, pojavil tak cvet:
Te veje nisem oddelila, na tisti, ki je letos zrasla tik ob njej, so cvetovi taki, kot drugje.
Muhin, ki spreminja barve, je lani cvetel vsaj do 19.9 ali pa še dlje. Tudi letos je imel ogromno popkov, zdaj jih pa ni več veliko. Letos ga večkrat slikam, ker je nenavadno, da je cvet iz poganjka na veji, ki je avgusta imela zelo svetle cvetove, precej temnejši.
Ta bo pa še nekaj časa cvetel. Sliko dajem za primerjavo z gornjim hibiskusom.
Ta bo pa še nekaj časa cvetel. Sliko dajem za primerjavo z gornjim hibiskusom.
S spremembo dolžine dneva, moči sonca in toplote nasploh tile hibiskusi radi spreminjajo barvni nadih cvetov. Oziroma, naše oko jih tako vidi.
Z zanimanjem sem opazila, da prva leta sploh niso privabljali čebel. Zadnje čase jih pa pogosto najdem tudi na njih. In pa stenice rdeči škratec, te pridno luknjajo semenske glavice pri vsej družini slezenovk - hibiji, ajbiš ....
Z zanimanjem sem opazila, da prva leta sploh niso privabljali čebel. Zadnje čase jih pa pogosto najdem tudi na njih. In pa stenice rdeči škratec, te pridno luknjajo semenske glavice pri vsej družini slezenovk - hibiji, ajbiš ....
Potrjujem, čebele so se navadile na ta hibiskus in so letos pri meni na kakih 150 sadikah na veliko opraševale, tako da zaradi pomanjkanja časa nisem več moral opravljati raziskav v tej smeri .
So pa bili cvetovi v začetku blizu veliki okrog 30cm. Potem mi jih je zdelalo parkrat neurje, suša, smrdljivci...
par slik s telefona. Nisem kaj dosti slikal letos. Drugo leto se bom moral bolj potrudit.
So pa bili cvetovi v začetku blizu veliki okrog 30cm. Potem mi jih je zdelalo parkrat neurje, suša, smrdljivci...
par slik s telefona. Nisem kaj dosti slikal letos. Drugo leto se bom moral bolj potrudit.
muha je napisal/a: |
Leepi! Čudovita živa meja. Je dosti dela z obiranjem odcvetelih cvetov? |
Ne, ker nimam časa več, da se bi z reveži ubadal in jih puščam vnemar. Samo na par dni pocufam kar je že tako več ali manj odpadlo. Kot rečeno so razmršeni od vetra, ko je par neviht naredilo svoje. Podrla se jim je opora in jo bom moral popravit, ko najdem čas, če ne bo prej jesen.
Takale živa meja rabi kar nekaj planiranja in časa, da se jo poštima, sicer se lahko oporo porabi za več let, ampak vseeno, na žalost ne gre čez noč, vsaj ne tako dolgo, kot sem jo skupaj sklanfal jaz. Jih imam pa na gosto nasajene, ker so šele v drugem letu iz sejancev, tako da bo treba metat ven (in verjetno podaljšat živo mejo), ko se bodo v naslednjih letih razširili.
So pa letos nekoliko slabši uveljavljeni grmi. Ko me ni bilo doma so kar uplahnili in oveneli, komaj da še kaj cvetijo. Lahko da jim ni pasalo obdobje brez intenzivnega namakanja.. :P