Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Živa resnica! Na ta način potem ne bom našel kuhanega fižola v žepih, ko bom te hlače oblekel.

živa je napisal/a:
bolje bo, da hlače kuhaš, ko boš fižol odcedil.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tonček je napisal/a:
Še za nekaj drugega gre. Kako lahko človek posadi fižol med hmelj, ga šprica s pesticidi in potem nekomu proda? Če zna pridelat hmelj, kar je kar zahtevna agrotehnika, potem ne moremo govoriti o nekem neukem kmetu, ki ne ve, kaj so FFS-ji. Ljudje znajo govoriti samo o nevarnostih raka, še hujše pa se mi zdijo genske okvare, ki lahko zaznamujejo še naslednje generacije. In ravno FFS-ji so taki. Zakaj je toliko neplodnih mladih ljudi, toliko avtoimunskih bolezni, alergij itd., itd. Pa naj admin tole mojo objavo zbriše, če ni v kontekstu.

Prekleto prav imaš.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Precej napisanega sicer drži, ni pa v kontekstu fižola, bi rekla. Za taka razpredanja imamo druga mesta na forumu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tonček

Prosim, zberi pogum in priznaj, da VSE drži, čeprav sem jaz to napisal. Spada pa v to temo, kajti fižol je edina kultura, ki jo brezvestni ljudje sadijo med hmelj in je tudi pridelan na ta način po moje najbolj onesnažena hrana. Pustimo formalistično ozko gledanje tega fižolarskega problema in si ne komplicirajmo s predalčkanjem. Ko gre človek na tržnico, se mora vprašat, ali je ta "savinjski sivček" res to, kar bi naj bil.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Pohvaliti moram eno sorto fižola, ki jo je pred nekaj leti na srečanje v Ljubljani prinesla ena naša članica (naj se javi, prosim) in ga poimenovala ŠVICAR. Iz tisti prvih par fižolčkov sem ob eni prekli vzgojila kar veliko strokov in že prvo leto ugotovila njegove dobre lastnosti:
stroki so dolgi, zeleni in okrogli. Bolj ga obiraš, bolj cveti in rodi. Tudi ko je zrnje že formirano, je še vedno odličen mesnat in popolnoma brez nitk. Hitro se skuha, odličen tudi za vlaganje in v skrinjo.
Zrna so manjša in poščata, sivkasto rjav s črticami.
Jaz od visokih sadim le še tega._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Tonček

Ali lahko, prosim, poslikaš suho zrno? 1000 slik pove več kot ena beseda (in obratno).
MARIJAV

Bom poslikala, vendar imam s shrani.si težave, kje drugje pa ne znam naložit slike. Bom poskušala in ko mi bo uspelo, bo slika....._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tega Švicarja je meni dala Nauta (sem skoraj gotova, da ona). Rekla je, da njena prijateljica v Švici za stročje goji samo tega. Tudi pri meni letos zelooo dobro dela. Lani pa je bil bolj bogi...

cvet

strok

za primerjavo z nekaj drugimi

Žal fotografije zrnja (še) nimam_________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ali že kdo goji ta visoki fižol? jaz ga ne bom več sadila, lahko dobi za ohranjanje sorte.
_________________Lp, Živa
MARIJAV

Ja, brbr, to je ta fižol. In hvala Nauti, da imamo lahko tako odlično sorto.
Upelo mi je ukrotiti Shrani. si, na sliki se vidi na pol zrel strok (primeren za luščenje svežega zrnja), zrel strok in tisti, ki je še lepo čvrst in krasno mesnat. Zrnje pa posnetek nekoliko spremeni barvo. Sveže stroke sem prerezala ob zrnu in čez zrno, da se vidi, kako krasno je strok mesnat.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori