Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Ja, kar bo jabolk !
Očitno letos nalet zavijača ni bil preveč močan, tako da bodo tudi tisti, ki niso izvajali varstva, lahko pridelali precej zdravih plodov.
V nedeljo sem opravil prvo obiranje Zlate parmene, konec tega tedna bo verjetno še druga runda.
Pa Merkur bo tudi za pobrat, sicer ne bo veliko. Edine jablana letos, ki ima bolj malo gor.
Očitno letos nalet zavijača ni bil preveč močan, tako da bodo tudi tisti, ki niso izvajali varstva, lahko pridelali precej zdravih plodov.
V nedeljo sem opravil prvo obiranje Zlate parmene, konec tega tedna bo verjetno še druga runda.
Pa Merkur bo tudi za pobrat, sicer ne bo veliko. Edine jablana letos, ki ima bolj malo gor.
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Zlata Parmena do konca obrana. Za štiri take gajbice je bilo gor.
Letos niti niso preveč grdo sajavi plodovi. Sem sicer imel namen škropiti z Vitisanom, ki naj bi pomagal proti temu, pa nekako ni zneslo.
Ali kdo uporablja to zadevo ?
Sem pa nekaj dni nazaj polovico plodov na Ananasovi reneti poškropil s sodo bikarbono ( NaHCO3 ),
ki je podobna snov kot v Vitisanu ( KHCO3 ).
Bom videl, če bo kakšen učinek. Škodilo ne bo.
------
Letos niti niso preveč grdo sajavi plodovi. Sem sicer imel namen škropiti z Vitisanom, ki naj bi pomagal proti temu, pa nekako ni zneslo.
Ali kdo uporablja to zadevo ?
Sem pa nekaj dni nazaj polovico plodov na Ananasovi reneti poškropil s sodo bikarbono ( NaHCO3 ),
ki je podobna snov kot v Vitisanu ( KHCO3 ).
Bom videl, če bo kakšen učinek. Škodilo ne bo.
------
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Letošnje jabolčne izkušnje - po približnem vrstnem redu dozorevanja oziroma pobiranja.
- William's pride - fantastično jedilno jabolko kot vedno, letos pri WP zelo malo steklavosti, ki se sicer tu rada zgodi
- Nela - boljša kot običajno in odlična kot sok.
- Prinz Albrecht von Preussen - letos prvič RES obrodila, kar pa se je potem poznalo v pomanjkanju kalcija oziroma grenki pegavosti kot pojavni obliki tega ... tla so naravno kar močno kisla, plodov je bilo ogromno in je zmanjkalo. Nekaj tudi steklavosti. Kar resno veliki plodovi.
- Rajka - nekaj srednjega kot običajno.
- Carjevič izmenično roden, to leto je bilo počivalno, tako da je bilo jabolk samo za vzorec.
- Purpurno rdeči Cousinot - pravzaprav v redu jabolko, zdaj, ko jih je bilo enkrat za spremembo opazno mnogo. Drobno, vendar lep okus.
- Rdeča zvezdasta reneta - tudi ta je letos prvič omembe vredno obrodila, zelo čvrst sadež, vendar dober okus.
- Enterprise - kot običajno zelo zdravi listi in plodovi, jih je huda količina (ranga 300 kg) in bodo šli za sok. To je naša najbolj zanesljiva jablana.
- Batulka - glede nje sem res v dvomih, okus nekako nima pravega navdiha, je pa prisotna nežna citrusna nota, ki potem pripelje do hmmm morda pa bo neko leto razvila polnejši okus, naj ostane.
- Renski zimski rambur - še naprej problemi s tem, da naj bi zorel zelo pozno (v oktobru), v resnici pa vse odpade nedozorelo že dosti prej. Sicer ogromna, res brutalno velika jabolka. Uporabljamo kot vir pektina pri kuhanju.
Imamo še topaz na sejancu, ki je bil sajen lani (druge jablane 2008-2012) in še nima kaj pokazati. Namenjen je med drugim temu, da bom lahko nečaku letnik 2019 nekoč rekel glej, ta je pa tvoj. Če ne bo vmes dogodkov z živalmi in vremenom - zato sem za vsak primer zasadil več različnih dreves, nekaj bo že ostalo in bo potem tisto njegovo
Jabolka v glavnem grejo za predelavo - za sok (peljemo blizu na Goričko na kmetijo, kjer so jim sokovi glavna dejavnost), za čežano in kot dodatek v marmelade v kombinaciji z drugim sadjem, le WP se vedno poje sproti, ker je res super poletno jabolko. Bo pa za svežo porabo tudi Albrecht, ko se znebimo pegavosti, in carjeviči, kadar pač so.
- William's pride - fantastično jedilno jabolko kot vedno, letos pri WP zelo malo steklavosti, ki se sicer tu rada zgodi
- Nela - boljša kot običajno in odlična kot sok.
- Prinz Albrecht von Preussen - letos prvič RES obrodila, kar pa se je potem poznalo v pomanjkanju kalcija oziroma grenki pegavosti kot pojavni obliki tega ... tla so naravno kar močno kisla, plodov je bilo ogromno in je zmanjkalo. Nekaj tudi steklavosti. Kar resno veliki plodovi.
- Rajka - nekaj srednjega kot običajno.
- Carjevič izmenično roden, to leto je bilo počivalno, tako da je bilo jabolk samo za vzorec.
- Purpurno rdeči Cousinot - pravzaprav v redu jabolko, zdaj, ko jih je bilo enkrat za spremembo opazno mnogo. Drobno, vendar lep okus.
- Rdeča zvezdasta reneta - tudi ta je letos prvič omembe vredno obrodila, zelo čvrst sadež, vendar dober okus.
- Enterprise - kot običajno zelo zdravi listi in plodovi, jih je huda količina (ranga 300 kg) in bodo šli za sok. To je naša najbolj zanesljiva jablana.
- Batulka - glede nje sem res v dvomih, okus nekako nima pravega navdiha, je pa prisotna nežna citrusna nota, ki potem pripelje do hmmm morda pa bo neko leto razvila polnejši okus, naj ostane.
- Renski zimski rambur - še naprej problemi s tem, da naj bi zorel zelo pozno (v oktobru), v resnici pa vse odpade nedozorelo že dosti prej. Sicer ogromna, res brutalno velika jabolka. Uporabljamo kot vir pektina pri kuhanju.
Imamo še topaz na sejancu, ki je bil sajen lani (druge jablane 2008-2012) in še nima kaj pokazati. Namenjen je med drugim temu, da bom lahko nečaku letnik 2019 nekoč rekel glej, ta je pa tvoj. Če ne bo vmes dogodkov z živalmi in vremenom - zato sem za vsak primer zasadil več različnih dreves, nekaj bo že ostalo in bo potem tisto njegovo
Jabolka v glavnem grejo za predelavo - za sok (peljemo blizu na Goričko na kmetijo, kjer so jim sokovi glavna dejavnost), za čežano in kot dodatek v marmelade v kombinaciji z drugim sadjem, le WP se vedno poje sproti, ker je res super poletno jabolko. Bo pa za svežo porabo tudi Albrecht, ko se znebimo pegavosti, in carjeviči, kadar pač so.
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Proti grenki pegavosti boš najbrž moral dodajati kacij foliarno. Pa ne le enkrat, ampak vsaj 3x, že od velikosti oreha naprej.
Pri meni je ta motnja najbolj izrazita na sorti Karneval. Pa nimam kisle zemlje. To naj bi bila predvsem sortna občutljivost.
Pa menda kalcij pomaga tudi za skladiščno stabilnost.
Naslednje leto se bom res potrudil in kalcij foliarno dodajal po 1x na začetku vsakega poletnega meseca.
Pri meni je ta motnja najbolj izrazita na sorti Karneval. Pa nimam kisle zemlje. To naj bi bila predvsem sortna občutljivost.
Pa menda kalcij pomaga tudi za skladiščno stabilnost.
Naslednje leto se bom res potrudil in kalcij foliarno dodajal po 1x na začetku vsakega poletnega meseca.
Sem že, ker je že kar solidno padala. Potem raje oberem v eni potezi in pustim odležati (kar je pri tej sorti absolutno smiselno), kot da se sproti ukvarjam s tem in še riskiram poškodbe (na jabolkih ali na sebi ).
Glavna odlika Enterprise je sicer absolutno zdravo listje; in tudi plodovi, razen da občasno res močno pritegne jabolčnega zavijača.
Glavna odlika Enterprise je sicer absolutno zdravo listje; in tudi plodovi, razen da občasno res močno pritegne jabolčnega zavijača.