Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Drobilniki, mulčerji
Drobilniki imajo najraje sveže olesenele veje brez listja. Se pravi tisto, kar ostane po pomladaneskem obrezovanju.
- Suhe veje bolje drobijo tisti z vlekom (rezilo v obliki zobnika) , oni z okroglim nožem imajo več težav.
- Mehke neolesenele veje ( sveža stebla sončnic, koruze, bezga) in dolge tanke veje ( srobot, trta in podobni) lepše razsekajo tisti z okroglim nožem. Oni z zobniki jih velikokrat le prežvečijo .
- Vejevje s svežim listjem in gosto smrečje dela težave obojim. Tistim z vlekom nekaj manj, če jih pravilno krmimo - z mehkim delom naprej.
Nazivno debelino vej jemite malo z rezervo. Vsaka veja ima nekaj grč in te je treba vštevi pri premeru. Pri mojem se zatakne že pri uvodni odprtini, ki je narejena točno na deklarirani premer.
- Suhe veje bolje drobijo tisti z vlekom (rezilo v obliki zobnika) , oni z okroglim nožem imajo več težav.
- Mehke neolesenele veje ( sveža stebla sončnic, koruze, bezga) in dolge tanke veje ( srobot, trta in podobni) lepše razsekajo tisti z okroglim nožem. Oni z zobniki jih velikokrat le prežvečijo .
- Vejevje s svežim listjem in gosto smrečje dela težave obojim. Tistim z vlekom nekaj manj, če jih pravilno krmimo - z mehkim delom naprej.
Nazivno debelino vej jemite malo z rezervo. Vsaka veja ima nekaj grč in te je treba vštevi pri premeru. Pri mojem se zatakne že pri uvodni odprtini, ki je narejena točno na deklarirani premer.
Sama imam štrucovega. Je bil sicer velik izdatek vendar melje brez problemov vse sveže veje nekje do debeline2,5 cm. Ne morem zmlet edino vej od glicinije, ker se ustavi. Ko se slučajno zamaši ga čisto enostavno razstaviš in očistiš. Imam ga še iz časov, ko so še bili tolarji Pred naslednjim mletjem bom morala edino nabrusit nože. Opazila nisem nobenih pomanjkljivosti.
Dvomim, da bi tale hoferjev zdrobil veje 4 cm mogoče od topinamburja _________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Dvomim, da bi tale hoferjev zdrobil veje 4 cm mogoče od topinamburja _________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
muha je napisal/a: |
Le glej, da boš prva tisti dan pred vrati, ker jih bo gotovo v hipu zmanjkalo. |
Sam kaj ko zdaj ne vem več, če praviš Slavc, da samo cefra, kake veje pa so bile, sveže ali suhe.
Aye-Aye, če se prav spomnim, sveže olesenele zadeve še nekako požira, s suhimi so, kot se spomnim, težave, topinambur prežveči, koruzo tudi, paradižnova stebla, čeprav debela 2-3 cm pa se mu naberejo na nožih. Pravzaprav nožev nima, ima nekakšno jermenico, v preseku kot 6 ali 8 kraka zvezda, s kraki zapognjenimi v eno stran. Zadeva se vrti ZELO počasi, morda 1 obrat/nekaj sekund. To ni noben "frezar", rezkalnik, ki bi imel veliko obratov in bi stvar odrezal.