Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Letošnji Idared_________________lp
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Mogoče kdo ve za katero sorto gre. Stara jablana , ki je rasla na parceli, ki sem jo kupil. Sedaj, ko jo malo negujem, se je kar izkazala.
Jabolka so sočna, okusna in hrustljava. Mislim pa, da ne stojijo prav dolgo. No ja, tega v resnici še nisem probal ;)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne spoznam se kaj dosti na jabolka, a nekam podobna se mi zdijo staremu dobremu Jonatanu.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz sem najprej na Jonatan pomislil.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Nimam pojma. Stara je sigurno vsaj 70 let!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi meni se zdi jonatan. Bi se pa lažje odločila, če bi jih videla v živo in še lažje, če bi se jih dalo tudi poskusiti. Eden od okusov jabolk mojega otroštva.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Težko je soditi po sliki, a za jonatan je preveč zamolkle rdeče barve (jonatan kot ga poznam jaz je bolj lepe rdeče barve), oblika nekaterih primerkov na sliki ni popolnoma okrogla temveč delno sploščena na petih delih ( kar se mi zdi da najbolj kaže na neko drugo sorto - morda sorto melrose), poleg tega so nekateri primerki zelo debeli, kar ni značilno za jonatan.

Po pecljih sodeč so nekateri primerki prezgodaj obrani, saj so videti odtrgani, ker se drži zraven še malo vejice, listi in brsti. Lahko pa da gre za sorto za katero je to značilno._________________lp
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

DavidJ, za potrditev teorije identifikacije, če je res jonatan, daj kakšno jabolko na toplejši prostor. Če bo čez nekaj časa dobil črne pege, ki so značilne za jonatan (imenuje se jonatanova pegavost), potem je ugotavljanje zaključeno.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Rambur se trudi.

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če že ravno provociraš ... Wink

Še en moj Rdeči Boskop; kar nekaj jih je bilo nad pol kilograma !

--
----
Odgovori