Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2020
O fermentaciji se menimo tukaj: http://forum.gartlc.si/gartlc-about4932.html&highlight=.
Bom pa še tu napisala recept/postopek:
očiščene čilije (večje primerno narežem in odstranim seme, manjše samo prebodem in vložim cele) dam v kozarec (običajne velikosti), dodam cca 3 zrna popra, strok česna, 1/2 žličke zelenega čaja in žlico limoninega soka. Vse skupaj prelijem z 2% slanico, za katero sem vodo prekuhala. V osnovnem receptu piše, da na 600ml vode dodaš 30g soli, kar je zelo slano, tako sem letos koncentracijo zmanjšala na običajnih 2%.
Na čilije poveznem mrežico, ki zagotavlja, da so čiliji dobro prekriti s tekočino in kozarce zaprem (ne tesno) s pokročkom. Kozarce postavim v skledo (zaradi morebitnega iztekanja tekočine) in vse skupaj postavim v temen, topel prostor. V mojem primeru je to kar kuhinjska omara. Za boljši /hitrejši začetek fermentacije, lahko v kozarce dodamo tudi malo zeljnice, kefirja - skratka vsega kar vsebuje mlečnokislinske bakterije. Jaz sem letos dodala malo tekočine iz lansko leto pripravljenih čilijev (ostal mi je ravno še en kozarec)
Kozarce vsake nekaj dni odprem in (po potrebi) odstranim bele mrene, ki se rade pojavijo na površini. Rob kozarca in mrežico dobro očistim, po potrebi dolijem malo 2% slanice ali zeljinice in ponovno zaprem. Fermentacija naj bi bila končana v cca 3 tednih. Je pa dobro proti koncu shranek pokušati, da ugotovimo, ali je dovolj kisel, a še vedno čvrst. Lani sem eno rundo pustila fermentirati predolgo in so bili čiliji zelo zmehčani.
Ko je fermentacija zaključena, kozarec dobro zapremo in hranimo na hladnem, temnem mestu. Jaz jih imam v omari, v shrambi. Po odprtju, pa kozarec hranim v hladilniku.
Kar se tiče vrelne vehe - tudi pri kisanju zelja se ne uporablja, a ne. Važno je, da je vse dobro prekrito s tekočino._________________naredimo svet lepši
Bom pa še tu napisala recept/postopek:
očiščene čilije (večje primerno narežem in odstranim seme, manjše samo prebodem in vložim cele) dam v kozarec (običajne velikosti), dodam cca 3 zrna popra, strok česna, 1/2 žličke zelenega čaja in žlico limoninega soka. Vse skupaj prelijem z 2% slanico, za katero sem vodo prekuhala. V osnovnem receptu piše, da na 600ml vode dodaš 30g soli, kar je zelo slano, tako sem letos koncentracijo zmanjšala na običajnih 2%.
Na čilije poveznem mrežico, ki zagotavlja, da so čiliji dobro prekriti s tekočino in kozarce zaprem (ne tesno) s pokročkom. Kozarce postavim v skledo (zaradi morebitnega iztekanja tekočine) in vse skupaj postavim v temen, topel prostor. V mojem primeru je to kar kuhinjska omara. Za boljši /hitrejši začetek fermentacije, lahko v kozarce dodamo tudi malo zeljnice, kefirja - skratka vsega kar vsebuje mlečnokislinske bakterije. Jaz sem letos dodala malo tekočine iz lansko leto pripravljenih čilijev (ostal mi je ravno še en kozarec)
Kozarce vsake nekaj dni odprem in (po potrebi) odstranim bele mrene, ki se rade pojavijo na površini. Rob kozarca in mrežico dobro očistim, po potrebi dolijem malo 2% slanice ali zeljinice in ponovno zaprem. Fermentacija naj bi bila končana v cca 3 tednih. Je pa dobro proti koncu shranek pokušati, da ugotovimo, ali je dovolj kisel, a še vedno čvrst. Lani sem eno rundo pustila fermentirati predolgo in so bili čiliji zelo zmehčani.
Ko je fermentacija zaključena, kozarec dobro zapremo in hranimo na hladnem, temnem mestu. Jaz jih imam v omari, v shrambi. Po odprtju, pa kozarec hranim v hladilniku.
Kar se tiče vrelne vehe - tudi pri kisanju zelja se ne uporablja, a ne. Važno je, da je vse dobro prekrito s tekočino._________________naredimo svet lepši
V soboto sem pobrala vse zrele čilije na vrtu.
Tako smo imeli kar veliko dela s pobiranjem semen. Priprava shrankov pa še poteka. naredili smo nekaj kozarčkov marmelade, nekaj kozarcev se fermentira, previdoma en kozarec pa bom probala fermetirati po Tončkovih navodilih za izdelavo tabasca.
Vsa hiša te dni dehti od žlahtnih vonjav. Kaj bo šele, ko se lotim Karolince. čakam na lepo vreme, da se bom z njo lahko ukvarjala zunaj..._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 12 Okt 2020 10:58; skupaj popravljeno 1 krat
Tako smo imeli kar veliko dela s pobiranjem semen. Priprava shrankov pa še poteka. naredili smo nekaj kozarčkov marmelade, nekaj kozarcev se fermentira, previdoma en kozarec pa bom probala fermetirati po Tončkovih navodilih za izdelavo tabasca.
Vsa hiša te dni dehti od žlahtnih vonjav. Kaj bo šele, ko se lotim Karolince. čakam na lepo vreme, da se bom z njo lahko ukvarjala zunaj..._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 12 Okt 2020 10:58; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale