Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
Hmmm, zanimiv tale "topworking", ga bom še malo prelistal na spletu. Kolikor sem razumel, je s tem izrazom mišljeno precepljanje sadnih dreves na nove sorte, z cepljenjem čisto pri tleh. Iz več razlogov, recimo da se poskuša oživiti stara sorta (npr. jabolk) ki slabo rodi ....

Se strinjam z napisanim. Sem pa že zasledil (tudi v predhodno omenjenem dopisovanju je tako), da naj bi že sam rez drevesa na neki višini z namenom pospeševanja, izboljšanja rasti, bil "topworking".
Prav tako sem zasledil omenjeni izraz uporabljan v primeru oskrbovanja vrb (rez za šibe).
Ali pa je to prav ali ne ... ?
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri nas so obrezovali vrbe "na glavo". S tem so jo ohranjali nizko in pridobivali šibe za vezanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Novinka je napisal/a:
Danes sem pobrala kaki. Bilo ga je precej manj kot navadno. Kar nekaj plodov ima "črne pege". Morda kdo ve, zakaj se gre? Te plodove bom dala posebej in jih opazovala - lani se mi je prvič zgodilo da mi je kako gnil. Kar črn je postal in dobesedno gnil. Ne vem pa, če je imel take črne pege ali ne. Bom spremljala in javim.



En je za proč



Še eni trije pa imajo okoli črne pege tako liso



Kaj se dogaja z mojim kakijem? Crying or Very sad

Novinka, imaš letos tudi kaj sitnosti s to boleznijo?_________________mfranc
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zanimivo, lansko leto je bilo moje drevesce polno cvetov, se ni dalo prešteti.
Ampak do oktobra je potem večina cvetov/plodov odpadla, tako da sem pridelal le 6 ali 7 kakijev.
Kolikor se spomnim, je bil nasploh povsod problem s tem odpadanjem plodov.

Letos je pa bilo cvetenje pri meni sila skromno, naštel sem le 27 cvetov.
Noben cvet ni odpadel, poleti so nato dol padli trije že večji plodovi.
Ostalo še binglja in se počasi barva.

Od junija naprej sem 4x škropil s kalcijevim listnim gnojilom.
Morda je to pripomoglo k nizkemu osipu ?!
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

Suše veliko pripomore k odpadanje plodov in letos je redno zalivalo. Bolj kot lani.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tako je, ima češnca kar prav. Sam v sušnih poletnih dneh drevesa zalivam - tudi do 100 litrov vode na drevo.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj jaz sem lansko leto tudi zalival, pa je vseeno skoraj vse dol popadalo.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Na našem koncu je vsem ki imajo kaki prikrajšano obiranje.
nxyz
Prispevkov: 571
Pridružen: So Jan 25, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Naš kaki je letos končno obdržal nekaj plodov. Zaenkrat je večina še zelena, nekateri malo rumeno obarvani. Gre za sorto Tipo. Zanima me, kdaj jih obrati?
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

Za Tipo je uraden čas obiranja prva polovica novembra. Kakiji se morajo obarvati oranžno, vendar morajo biti še čvrsti na otip. Dokončno se umedijo v kleti. Ne sme jih dobiti slana, kar zna biti letos problem...Moja letošnja izkušnja z dozorevanjem je taka, da sadje zamuja zaradi hladne pomladi in ne preveč vročega poletja. Carjeviče smo navadno pobrali okrog 25. septembra. Letos sta dve tretjini še gor. Rolling Eyes
Odgovori