Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Prunus spinosa - črni trn
-
- Site Admin
Prunus spinosa - črni trn
(Prenos iz arhiva)
Morda črni trn - Prunus spinosa? Ponavadi raste v mejicah, tako da bi na manj oskrbovanem pašniku verjetno lahko bil, ima majhne plodove, po vejah pa trnčke tu pa tam (mislim, da se sredi slike dva da videti). Plodove poznam iz teorije, videl jih še nisem, pa jih imam tu v bližini . Bom šel kaj pogledat..
Je pa fotka precej varljiva, če daš skupaj z opisom, ker vse izgleda večje.
Je pa fotka precej varljiva, če daš skupaj z opisom, ker vse izgleda večje.
Mislim, da ne more biti drugega kot črni trn (Prunus spinosa), njegovim plodovom rečemo trnoljice, so pa izredno kisle in skomnate, preden jih dobi slana.
Si poskusil kakšno, TP? Pusti jih na drevju čimdalj, potem jih naberi, če jih še ne bo dobila slana, jih daj v zamrzovalnik za nekja člasa, potem skuhaj, ne more biti slaba marmelada. Že kar nekja let vsako jesen sklenem, da jih bom nabrala, pa me vedno prehiti čas. Zdaj vem, kje rastejo.
Si poskusil kakšno, TP? Pusti jih na drevju čimdalj, potem jih naberi, če jih še ne bo dobila slana, jih daj v zamrzovalnik za nekja člasa, potem skuhaj, ne more biti slaba marmelada. Že kar nekja let vsako jesen sklenem, da jih bom nabrala, pa me vedno prehiti čas. Zdaj vem, kje rastejo.
Huh, pa sem gledal (priznam da bolj površno) in nisem opazil nobenega trna.
Pašnik je kar "oskrbovan", saj se skoraj vsako leto pojavi stric s kosilnico, kantico žlahtnega in vžigalnikom, ter počisti vse od robid, šipkov, češminov itn.. Tu kjer rastejo ti iz zgornje slike pa pač ne more, ker nima motorke.
Nisem si upal poizkusiti nobenega ploda misleč da je strupen, ker še nisem opazil nobenega da bi jih nabiral. No, grem popoldan še enkrat pogledat in poskusit. Misliš da ti iz zgornje slike še niso dovolj zreli - vsaj tisti ki so popolnoma modro-vijolični?
Veš, mamo vstopnino za na pašnik - 5eur/uro
Hvala obema!
Pašnik je kar "oskrbovan", saj se skoraj vsako leto pojavi stric s kosilnico, kantico žlahtnega in vžigalnikom, ter počisti vse od robid, šipkov, češminov itn.. Tu kjer rastejo ti iz zgornje slike pa pač ne more, ker nima motorke.
Nisem si upal poizkusiti nobenega ploda misleč da je strupen, ker še nisem opazil nobenega da bi jih nabiral. No, grem popoldan še enkrat pogledat in poskusit. Misliš da ti iz zgornje slike še niso dovolj zreli - vsaj tisti ki so popolnoma modro-vijolični?
Veš, mamo vstopnino za na pašnik - 5eur/uro
Hvala obema!
hej, grm mora imeti trne. plodove lahko posušiš za zimo za čaj na ta način, da jih med škrniclom rahko pritisneš, da počijo. potem jih posušiš in skupaj z šipkom (enako jih razpočiš in sušiš) daš pest vsega skupaj v 1l vode in kuhaš, da nekaj časa vre. ko ga odcediš lahko še najmanj dvakrat skuhaš čaj a mora več vreti. zadeva ima ogromno c vitamina. lpvoda PS: jaz dodam še nekal lističev lipe._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
MARIJAV je napisal/a: |
Ne vem če je to isto, ampak moja pokojna teta na krasu (Rakek), je rekla podobnim plodovom drnulja in iz njih skuhala prekrasen sirup za mešanje z vodo. Še vedno me spremlja tisti prekrasen okus, ko sem bila pri njej na počitnicah. |
Drenulja mogoče? Ker to je pa plod rumenega drena in nima veze z trnuljami (plodovi črnega trna).