Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Jaz sem pa danes pobral zadnje plodove sorte Karneval.
Kar zelo solidna sezona. Sploh napram lanski, ko sem tak čas imel doma dve gajbi - kupljenih !
Nabrane zaenkrat hranim zunaj, v kotu balkonu, kamor v tem času sonce ne posije.
Zdajle grem malo pregledat in prebrat, če je vmes kakšno "gnilo jajce".
Kar zelo solidna sezona. Sploh napram lanski, ko sem tak čas imel doma dve gajbi - kupljenih !
Nabrane zaenkrat hranim zunaj, v kotu balkonu, kamor v tem času sonce ne posije.
Zdajle grem malo pregledat in prebrat, če je vmes kakšno "gnilo jajce".
Dolenjska voščenka
Slovenska sorta, poznana tudi pod imenom sevniška voščenka. Plodovi so nekoliko ploščati. Sortno značilna je rjavost okoli peclja, ki pri ima pri marsikaterem plodu zvezdasto obliko.
Ima srednjo bujno, zelo rogovilasto rast in glede tega kar izstopa od drugih sort. Veje se razrestejo v vse smeri, so pogosto pod neobičajnimi koti in v primerjavi z drugimi sortami jih bistveno več raste v notranjost krošnje. Spomladanska rez pri tej sorti je zaradi tega malo bolj zakomplicirana.
Kar se okusa tiče, pa je zelo dobra. Uravnoteženo sladko-kisla, sočna. Meso je drobnozrnato, belo in zelo počasi oksidira v primeraji z večino drugih sort.
Po podatkih v literaturi je srednje občutljiva na škrup in spomladanski mraz. Sam nimam težav s škrlupom in še nobeno leto nisem imel škrlupa na plodovih. Je pa res, da živim na dokaj odprti in vetrovni legi in se tukaj škrlup pojavlja le na zelo občutljivih sortah(vista bella, zlati delišes, itd). Ima kar precej podobnih lastnosti kot carjevič. Obe sorti sta skoraj identični glede odziva na bolezni/mraz, cvetita in obirata se ob istem času in imata plodove, ki so občutljivi na otiske. Sorta obilno rodi in potrebno je redčenje plodov. Tile so drugače manjši in se med seboj izrivajo, posledično pa nastopi tudi izmenična rodnost.
V literaturi piše, da plodovi na vetrovnih legah odpadajo. To glede na moje izkušnje le delno drži. Nezreli se trdo držijo na drevesu in jih neurje zlepe ne otepe, ker ima sorta zelo kratek pecelj in se plodovi trdno držijo veje. Pecelj je tako kratek, da se le ta ne vidi dokler je jabolko na drevesu. Ko pa nastopi čas obiranja, pa zares dokaj hitro odpadejo. Potrebno je sprotno obiranje in preverjanje posameznih plodov. Če še ni čas, se ne bo jih delo lepo trgat in precelj ostane na veji. Ko pa so primerni za obiranje, pa pecelj takoj popusti k jabolko malo premaknemo v določeno smer. Sam sem jih letos obiral malo več kot dva tedna, vsaki dan po nekaj. Zaradi občutljivosti na otiske je treba s plodovi previdno ravnati. En optični minus te sorte je, da se okoli kratkega peclja rade zadržujejo strigalice, katerim odgovorja skrivališče, ki nastane kot posledica ploščate jabolke in kratkega peclja. Posledično notri zvlečejo razno nesnago in je potrebno marisakteri plod očistiti preden ga shranimo v klet.
Nepoškodovani plodovi kmalu po obiranju dobijo značilno voščeno prevleko in rahlo spremenijo barvo iz zelene v zelenorumeno. Takrat postanejo primerni za svežo porabo. Skladišče se do februarja in plodovi ne venijo ter ostanejo sočni. Jabolka so vsestransko uporabna.
Od naših sort je tudi najbolje zastopana v drevesnicah in se jo da dobiti na srednje bujnih podlagah in sejancu.
Slovenska sorta, poznana tudi pod imenom sevniška voščenka. Plodovi so nekoliko ploščati. Sortno značilna je rjavost okoli peclja, ki pri ima pri marsikaterem plodu zvezdasto obliko.
Ima srednjo bujno, zelo rogovilasto rast in glede tega kar izstopa od drugih sort. Veje se razrestejo v vse smeri, so pogosto pod neobičajnimi koti in v primerjavi z drugimi sortami jih bistveno več raste v notranjost krošnje. Spomladanska rez pri tej sorti je zaradi tega malo bolj zakomplicirana.
Kar se okusa tiče, pa je zelo dobra. Uravnoteženo sladko-kisla, sočna. Meso je drobnozrnato, belo in zelo počasi oksidira v primeraji z večino drugih sort.
Po podatkih v literaturi je srednje občutljiva na škrup in spomladanski mraz. Sam nimam težav s škrlupom in še nobeno leto nisem imel škrlupa na plodovih. Je pa res, da živim na dokaj odprti in vetrovni legi in se tukaj škrlup pojavlja le na zelo občutljivih sortah(vista bella, zlati delišes, itd). Ima kar precej podobnih lastnosti kot carjevič. Obe sorti sta skoraj identični glede odziva na bolezni/mraz, cvetita in obirata se ob istem času in imata plodove, ki so občutljivi na otiske. Sorta obilno rodi in potrebno je redčenje plodov. Tile so drugače manjši in se med seboj izrivajo, posledično pa nastopi tudi izmenična rodnost.
V literaturi piše, da plodovi na vetrovnih legah odpadajo. To glede na moje izkušnje le delno drži. Nezreli se trdo držijo na drevesu in jih neurje zlepe ne otepe, ker ima sorta zelo kratek pecelj in se plodovi trdno držijo veje. Pecelj je tako kratek, da se le ta ne vidi dokler je jabolko na drevesu. Ko pa nastopi čas obiranja, pa zares dokaj hitro odpadejo. Potrebno je sprotno obiranje in preverjanje posameznih plodov. Če še ni čas, se ne bo jih delo lepo trgat in precelj ostane na veji. Ko pa so primerni za obiranje, pa pecelj takoj popusti k jabolko malo premaknemo v določeno smer. Sam sem jih letos obiral malo več kot dva tedna, vsaki dan po nekaj. Zaradi občutljivosti na otiske je treba s plodovi previdno ravnati. En optični minus te sorte je, da se okoli kratkega peclja rade zadržujejo strigalice, katerim odgovorja skrivališče, ki nastane kot posledica ploščate jabolke in kratkega peclja. Posledično notri zvlečejo razno nesnago in je potrebno marisakteri plod očistiti preden ga shranimo v klet.
Nepoškodovani plodovi kmalu po obiranju dobijo značilno voščeno prevleko in rahlo spremenijo barvo iz zelene v zelenorumeno. Takrat postanejo primerni za svežo porabo. Skladišče se do februarja in plodovi ne venijo ter ostanejo sočni. Jabolka so vsestransko uporabna.
Od naših sort je tudi najbolje zastopana v drevesnicah in se jo da dobiti na srednje bujnih podlagah in sejancu.
pri veliko sortah se da lepo vzdrževat krošnjo, vendar se najde tu pa tam kakšna sorta, ki jo ne moreš kar tako enostavno obvladat. Tu imam v mislih zelo dobro sorto Elstar, sam sem jo cepil na podlage MM111 in MM106 in res ne vem zakaj sem jo cepil na te srednje bujne podlage, vsekakor bi jo zdaj na M9.
Je pa zelo dobra sorta, odlična aroma in okus, zelo fino razmerje med kislinami in sladkorji.
Je pa zelo dobra sorta, odlična aroma in okus, zelo fino razmerje med kislinami in sladkorji.