Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pravi kostanj - Castanea sativa

Odgovori
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

dejan84. Puliš ali izkoplješ rastline s premerom od 1 do 2 cm. Rastlin je dovolj in lahko poskusiš izruvati. Nekatere se dajo lepo, brez poškodb korenin, pri drugih si malo pomagaš s priročnim orodjem. Če ne gre, pustiš in poskušaš dalje.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni.
Imam namen posaditi cepljene kostanje, pa nisem prepričan ali bo ustrezna razdalja 9 m._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
tinko

dejan84. Da te ne bo pekla vest, vsadi v zemljo en kostanj, kjer si izkopal sejanec. Lahko pa posadiš 3 kostanje na eno izkopano rastlino, da bo vest mirna.
tinko

turnogo. Koliko pa jih misliš posaditi? Za večje nasade priporočajo 10 m. Jaz imam 8 posajenih na površini, kjer so prej rastli hrasti. in to debeli. Pa so rastli le 4 m narazen. Razdalja med mojimi sadikami je 5 m. Za časa mojega življenja jih bom že krotil. Optimalne višine in širine ne bodo dosegli v tem času, tudi če bi živel sto let.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

tinko je napisal/a:
turnogo. Koliko pa jih misliš posaditi? Za večje nasade priporočajo 10 m. Jaz imam 8 posajenih na površini, kjer so prej rastli hrasti. in to debeli. Pa so rastli le 4 m narazen. Razdalja med mojimi sadikami je 5 m. Za časa mojega življenja jih bom že krotil. Optimalne višine in širine ne bodo dosegli v tem času, tudi če bi živel sto let.

tinko, cca 10 jih bom posadil na gozdno poseko. Po mojih izkušnjah, bolj ko se jih sadi skupaj, bolj rastejo v višino, kot je to v gozdu._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Ne pozabi zaščitit pred srnjadjo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

izidor je napisal/a:
Pozdravljeni,

Zanima me ali kostanj, če ga posadimo na vrtu, tudi napade voluhar?

turnogo je napisal/a:

Ja je treba. Brez mreže preživijo samo oreh, asimina, ribez.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pri meni voluhar požre vse, kar ni v zelooo veliki mreži. Kostanj pusti pri miru, pa sploh ni v mreži (imam dva kostanja na področju velike aktivnosti voluharjev). to dela že 7 let. mogoče bo letos drugače in bo oba napadel.

enostavno sem razmišljala, da kostanj pusti pri miru, zato nista dobila zaščitne mreže.

Samo moja izkušnja. In da se pohvalim, letos jih je že pet šlo v večna lovišča._________________Lp, Živa
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Lansko jesen sem kupila in posadila maron Boushe de Betizac. Odgnal je šele konec julija, iz podlage. Cepljeni del je mrtev. Ali kdo ve, na kakšne podlage je običajno cepljeno, in kaj lahko pričakujem. Ali naj raje kupim drugega. Maron sem kupila pri Rast Baznik.
Enako se je zgodilo z orehom, Fernette. Tudi odganja iz podlage, cepljani del je suh. Kupljen v Kalii na Rudniku.
Malo me to jezi. Sadike glih niso bile poceni.
Sem pa jeseni v lončke, ki so vkopani v zemljo sejala tri debele orehe, ki sem jih dobila na ljubljanskem vrtu, neznana sorta, in tri marone, kupljene v Hoferju, in en lešnik, naprošen na tržnici v Izoli. Zdaj imam eno lesko, dva oreha in dva marona. Marona sta vzklila z več stebelci, kot grmiček. Vem, da lahko pričakujem karkoli. Cepljenje je zame višja matematika.
Kakšni pomisleki, mnenja dobrodošla._________________Naj raste
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Gospa ali madame ali deklica- se nisem še opredelil:
Kostanj je pojem zase, sem razmišljal ali naj vam odgovorim na ZS.
Srž vsega je kompatibilnost podlage z cepljenim kostanjem. Da ne poimenujem kogarkoli od drevesničarjev. Koliko kostanjev so sami cepili, koliko nakupa. Očitno računica oziroma cena dela svoje.Kot ste omenila, od koga ste nabavljala cepljenke.
Moje izkušnje kažejo to:
Cepljenje Marsol, Maraval, Bouche na sejance katerega koli evro podlage ima skoraj pot v propad.Ne govorim iz literature, ampak iz lastnih izkušenj.
Poizkusil sem mix z zgoraj navedenimi sortami z sejanci zgoraj navedenih, pa z kostanji iz Goriških brd, pa Vitovski kostanj. Sem v dilemi, koliko naj bom molčeč ali povem, glede na trud katerega sem vložil v to.
lp. Vinko
Odgovori