Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dahlia - dalija, regina

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kaj je to zraslo namesto Giraffe Orange? Shocked Wink

tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Kaj je in kaj bi moralo biti, ne vem. Je pa cudovit cvet._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Plamenka

Saj meni je tudi zanimiva, ker take z le nekaj ozkimi lističi še nimam. Tako da se ne pritožujem, ker ni 'žirafa'. Pravkar sem na internetu našla ime - Honka Black.
Upam, da mi jo bo uspelo ohraniti čez zimo. Vsako leto mi kakšna propade.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Poglejmo še tisto, kar je očem skrito.
Gomolje verjetno do spomladi lepo pustim v kupu. Tako sem prebral.
Kaj pa, ko jih bom vrnil v zemljo? Jih lahko prej razdelim? Nekje sem zasledil, da mora posamezen gomolj imeti vsaj eno "oko", da kaj zraste iz njega. Očesa pri jedilnem krompirju poznam, kako pa naj bi izgledala pri gomolju dalije, se mi ne sanja. Ne vidim ničesar krompirjevim podobnega.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Očesca izrastejo tam, kjer se gomolji sedaj dotikajo stebel. Pokažejo se spomladi, ko pride čas za sajenje.

Pri prezimljanju je poleg temperature pomembno tudi, da se gomolji ne izsušijo pa tudi niso na preveč vlažnem, kjer bi lahko zgnili. Jaz sem jih prezimljala tako, da sem zemljo le površno otresla, jih potem pustila nekaj časa na suhem, da se je preostanek zemlje osušil, gomolji pa ostali sveži. Nato sem vsak skupek gomoljev s stebli vred zavila v več slojev "Dela" in stlačila v kartonsko škatlo. Večina se je lepo obdržala do spomladi, nekaj se jih je pa dokončno presušilo in jih ni bilo več mogoče obuditi. Imela sem samo pritlikave, ki imajo precej šibkejše gomolje. Tele tvoje izgledajo dosti bolj sposobne prezimljanja.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Dalije delimo iz vrata, to je nazoren posnetek: https://www.youtube.com/results?search_query=dahlias+tubers+ Gomolji brez delčka koreninskega vratu sicer kdaj poženejo, običajno pa ne.

Je pa mogoče tudi razmnoževanje s potaknjenci, tega še nisme preizkusila:
https://www.youtube.com/watch?v=dwWeu7lTzOU
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj je napisal/a:

Ugotovil, da so se dalije na zimskem spanju prebudile in naredile tole:

Kako lahko pomagam? Če potrgam stran vso to bledo kaotično rast, bodo imele moč še enkrat pognati kasneje?

muha je napisal/a:
Bi jih lahko prestavil na svetlo in hladnejše mesto? V tem primeru jih lahko tudi zasuješ z zemljo, da se gomolji ne bodo izsušili. Seveda bodo naredili nekaj korenin in jih bo zato treba malo pazljiveje presajati.

crtj je napisal/a:
Te na sliki so zasute v šoti v nezakurjeni hiši.

Vendar smo zdaj bili 14 dni tu in je bilo dovolj dolgo dovolj toplo (20+ C), da so se zbudile.

S prostorom, ki bi bil trajno hladnejši in svetlejši, bo težko, pa tudi rast je precej taka, da nisem prepričan, da se ta kurnik sploh lahko v red spravi za kasnejšo normalno rast na prostem.

Zato sprašujem, ali je relno, da potrgam in držim pesti, da zmorejo kasneje novo rundo.

Če je to zelo vprašljivo, pa lahko vsaj za tale prihajajoči teden pustim v taisti hiši, ki bo znova en čas nezakurjena, le da premaknem na svetlejše mesto.

muha je napisal/a:
Ne vem, še nisem preizkusila. Kaj pa, če bi jih samo močno prirezal? Do kakšnega centimetra nad gomoljem. To bi vsaj za nekaj časa zaustavilo rast.

cinija1 je napisal/a:
Kolikor vidim imaš kar dosti zemlje. Jaz bi naredila tako, kot je rekla Muha, samo da jih ne bi tako v živo porezala. Nič zalivat, samo na hladno in svetlo.

Meni nikoli tako ne odženejo, pravzaprav nič. Jeseni dam iz zemlje ven in samo toliko zemlje pustim, kolikor se drži gomoljev. Zavijem v časopisni papir in dam v vrečko in čisto rahlo zavežem, da je še dovolj zraka. Enkrat čez zimo čisto malo curnem vode in pustim do pomladi. Predem posadim jih čez noč namočim.

Naj ti lepo naredijo in obilo cvetijo
lp cinija

crtj je napisal/a:
Hvala obema - potem smo že odpotovali, tako da sem jih pustil, kakršne so, le na bolj svetlem, hladno bo pa prišlo samo od sebe (hiša se ustali okoli 10 C).

Jeseni sem jih izkopal in dal v čeber s suho šoto, samo toliko po malem sem poškropil, da ne bi bilo res 100% suho in se ne bi izsušile.

To se mi še vedno zdi v redu pristop, problem je samo, da na tej lokaciji ni nobenega mesta, ki bi bilo trajno hladno in hkrati zagotovo ne pod nulo. Tako da naslednjič jih bom odpeljal na prezimljanje v LJ, kjer so lahko v garaži, ki je del hiše.
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Danes berem o dalijah. Moje dalije so bile v nezakurjeni sobi v bloku v škatli brez da bi bile zavite v časopis. Posadila sem jih v dva cvetlična lonca in so odgnale . Sedaj so velike 10 cm, ali je prekmalu da jih posadim na vrt?
Bere, da jih nekateri pincirate, jaz jih nisem nikoli, pa so lepo se razrastle v lep grmiček.

Hvala za odgovor.
Ana
Uporabniški avatar
Plamenka

Jaz sem jih že posadila.
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Dobila sem dva velika gomolja dalij. Rada bi jih delila, pogledala sem filmček na youtubu, nisem pa povsem prepričana za očesa, če je to to kar vidim.

Prilagam 2 fotografiji kjer sem našla nekaj kar mislim,da bi bilo lahko oko, obkroženo z rdečo. Mi lahko kdo to potrdi, če se bolj spozna?
Z dalijami žal nimam izkušenj.
Kakor sem prebrala so očesca veliko bolj vidna spomladi, vendar je delitev zaradi čvrstih gomoljev boljša jeseni.

Odgovori