Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušeni paradižniki na soncu

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ko sušim, sušim velike, mesnate paradižnike. narežem jih na tenke rezine. Čez dan so na soncu, v topli gredi, z dvignjenimi pokrovi, se pravi so nadkriti, da jih kakšna polha ne zmoči. Čez noč jih dam v hišo. Tako se posušijo v enih dveh, treh dneh. Hranim jih suhe v kozarcu, ali pa jih vložim v oljčno olje._________________naredimo svet lepši
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Meni so sušeni češnjevci najbolj všeč zaradi okusa, je pa več dela z njimi. Se mi zdi, da mora imeti sušen paradižnik dovolj kisel okus, mesnati pa so najbrž bolj sladki. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj nekateri paradižniki pri sušenju počrnijo. Letos tega problema ni bilo. Pri sušenju na soncu je najbolj važno, da je še malo vetra.
brbr

Moji "debeluhi", ki jih imenujem Lučo (uradno ime neznano), imajo dober kiselkast okus. Počrneli niso nikoli, ne glede na to, ali sem jih sušila na soncu, ali v pečici..._________________naredimo svet lepši
zlatko83

Odgovor Napisal/-a zlatko83 »

Jaz vse viške posušim v ventilatorski pečici, na cca 60C. Narežem jih na velikost jabolčnih krhljev, 3 pladnje in sušim cca 24+ ur. Prej jih posolim z grobo morsko soljo. Po sušenju jih natlačim v 1l kozarce za vlaganje in potopim v domače olivno olje. Dlje so notri, boljši so.
Je sicer energetsko potratno, ampak pozabiš, ko se mastiš z njimi. Uporabni so tako za kuho, kot priloga narezku, siru,.......
Tonček

Začela se je sezona sušenja paradižnika na soncu, ko so začeli zoreti in je dovolj močno sonce. Po dveh letih mi je uspelo vzgojiti debelejši češnjevec (fi 3-3,5 cm), ne-hibrid, ki se suši prečno prerezan, da ostane osemenje, ki da poseben okus. Kot že omenjeno, se paradižnik suši prečno prerezan, pri pelatih to ni možno. Postopek sem opisal pred dvemi leti, nekaj objav nazaj.

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hojla Tonček.

Sušiš še vedno isto, zgoraj zapisano sorto?
brbr

Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe..._________________naredimo svet lepši
Tonček

Ne sušim sorte Pomodoro Strillo F1 Irtolano, kot sem poskušal prej, saj so predrobni. Do novih češnjevcev sem prišel slučajno, ko sem sadil pelate in se je pojavila ena rastlina z večjimi okroglimi plodovi fi 3,5 cm. To sem potem dve leti zaporedoma sejal in pokazala se je kot stabilna, bogato rodna sorta.

Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Vedno sušiš takole odkrito? Če ne pokrijem z mrežico, je gor takoj polno insektov.
Tonček

Ne opažam kaj veliko muh in ostalih. Mogoče ne napadajo zato, ker narezane paradižnike potunkam za cca 2-3 minute v 20% raztopino soli. Sicer se pa zaradi insektov ni preveč za sekirat, saj oblezejo prav vse, od kravje riti do predsednika države. Najbolj me impresionirajo čebele, ko jih vidim, kako se v velikih skupinah sladkajo z gnojnico na kmetijah.
Odgovori