Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Mene pa zanima ali je pametno začeti s kompostiranjem listja v teh dneh. Malo cvikam, da bi lahko začel gnit v bolj vlažnih mesecih.
Ne vem, zakaj bi gnilo? Saj tudi v gozdu najdeš visoke zamete listja pa so spomladi, ko se osušijo, še čvrsti. Po mojih izkušnjah vrhnja plast listja ustvari nekakšno streho in se rado zgodi, da vlaga niti ne prodre v globino, če listje ni temeljito pomešano z drugimi materiali.
Malo prebrskaj video predstavitve našega zufa (Aljaž Plankl) precej govori tudi o listju. Tegale sem prvega odkrila na hitro.
Novembra sem na "kompostno gredo" v presledku par dni stresla tri posode fermentirane vsebine in zraven še nekaj svežih zelenjavnih kuhinjskih odpadkov. Vsakič sem pokrila z nekaj zemlje, povrh pa še listje. Greda je na Povljah, to je 620 m nad morjem, pod Storžičem. Je pod visoko, staro, napol suho hruško. Lega je precej osončena in sem morala poleti indigo redno zalivati. Sprašujem se, če lahko pričakujem, da bo kompost spomladi že zrel. Mogoče bi zelenjavo sadila kar direktno na to mesto ali pa pomešala z navadno zemljo in razširila na večjo površino. Tako da ne bi bila čisto brez vrta._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Novembra sem na "kompostno gredo" v presledku par dni stresla tri posode fermentirane vsebine in zraven še nekaj svežih zelenjavnih kuhinjskih odpadkov. Vsakič sem pokrila z nekaj zemlje, povrh pa še listje. Greda je na Povljah, to je 620 m nad morjem, pod Storžičem. Je pod visoko, staro, napol suho hruško. Lega je precej osončena in sem morala poleti indigo redno zalivati. Sprašujem se, če lahko pričakujem, da bo kompost spomladi že zrel. Mogoče bi zelenjavo sadila kar direktno na to mesto ali pa pomešala z navadno zemljo in razširila na večjo površino. Tako da ne bi bila čisto brez vrta.
Ojla.
Listje bo potrebovalo malo več časa, tudi odvisno od tega koliko ga je in kakšne vrste je. Vse ostalo pa bo dovolj razgrajeno, da kompost uporabiš oziroma, da kar direkt sadiš._________________Aljaž Plankl http://vrtbrezprekopavanja.si/
Listje je vse od hruške, pod katero je greda. Kako hitro se to skompostira? Predlani sem imela listje okrasnega javorja, ki je spomladi ostalo še precej nepreperelo._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Listje je vse od hruške, pod katero je greda. Kako hitro se to skompostira? Predlani sem imela listje okrasnega javorja, ki je spomladi ostalo še precej nepreperelo.
Od hruške bo šlo hitreje kot od javorja. Če bo dolgo suša, ga zalij.