Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sajavost...

ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Potrebno je začeti zgodaj spomladi z olji, nato pa nadaljevati z insekticidi po
navodilih KIS. Vitisan je smo eno sredstvo z dvomljivim učinkom. Uničevati je treba uši in kaparje. Sajavost je samo posledica._________________Narava vse povrne!
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Mravlji najbrž ne bo všeč tole: "škropiti z insekticidi po navodilih KIS". Wink

Hja, najbrž se da marsikaj urediti tudi z okolju bolj prijaznimi pripravki, ampak to verjetno potem pomeni, da bo škropilnica "laufala" skoraj na tedenski ravni ...

Vem, da Igy za svoj vinograd uporablja tisto EM tehnologijo proti glivičnim boleznim. Menda kar solidno deluje, naj bi bil zadovoljen.
Morda je kaj poskušal tudi v sadovnjaku z jablanami, čeprav glede na število njegovih dreves zelo dvomim. Te zadeve niso ravno poceni.
Škoda, ker zadnje čase več ne sodeluje v debatah ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Nekako razumem ferdo36, da pri količinski pridelavi in za doseganje zastavljenega rezultata ni druge izbire, recimo. Sam pa, za "površine" ki jih imam, dam prednost "fiziki", ne "kemiji". Vzame več časa - pa saj je lepo biti zunaj. Bo pa treba to sajavost res nekako "poštudirati" in preprečevati - takih jabolk, kot so bila letos, res ne bi več rad imel.

Kaparja sem letos videl in imel prvič, na dveh malih drevescih. "Obral" sem jih in je zaleglo. Jablane so bolj proč, nisem gledal, pa so posledice...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Po mojem razumevanju je sajavost neproblematična glede užitnosti jabolk, tako da pri nas proti temu - za domačo rabo - ne počnemo ničesar.

Za glive, udeležene pri tem, naj bi bilo posebej prijazen gostitelj jagodičevje.

https://gardenerspath.com/how-to/disease-and-pests/sooty-blotch-and-flyspeck-on-apples/
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Saj sem najprej napisal prijazna sredstva: repično olje, parafinsko olje itd.,
Vitisan, Neem tonik in še več domačih sredstev npr.: preslica, rman itd.
Olj in Neem tudi sam redno uporabljam.
Sicer pa tudi kemični insekticidi niso več to, kar se je pred leti uporabljalo tudi
v vrtovih!!! Karence so kratke, strupenost pa v 4. skupini, kot kuh. sol._________________Narava vse povrne!
Odgovori