Breskev, nektarina - Prunus persica
-
Optimist
- Prispevkov: 1265
- Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am
"emkey" je tam čez nekoč zapisal;
Prvi in edini plod, ''krvavordeča'' - Sanguine de Savoie.
https://www.google.si/search?q=Sanguine+de+Savoie.&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=CU0iUu-VOeWA7QbL9IGgBw
Se pozna, da ima rahlo divje prednike - vonj potegne kot po vinogradniški breskvi. Barva kože temno rdeča, nesvetleča, meso pa ... ne tako intenzivno rdeče kot na ''internetnih fotkah''.
Na slikah je poleg klasike, sorte Veteran. Malce sem bil pozen z obiranjem, zato verjetno tudi okus ni bil kaj posebnega. H koščici so že vdrle mravlje - vidi se rahlo rjava notranjost.


Poslana v Italijo od tule http://www.delbard.fr/A-10544-pecher-sanguine-de-savoie.aspx_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Prvi in edini plod, ''krvavordeča'' - Sanguine de Savoie.
https://www.google.si/search?q=Sanguine+de+Savoie.&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=CU0iUu-VOeWA7QbL9IGgBw
Se pozna, da ima rahlo divje prednike - vonj potegne kot po vinogradniški breskvi. Barva kože temno rdeča, nesvetleča, meso pa ... ne tako intenzivno rdeče kot na ''internetnih fotkah''.
Na slikah je poleg klasike, sorte Veteran. Malce sem bil pozen z obiranjem, zato verjetno tudi okus ni bil kaj posebnega. H koščici so že vdrle mravlje - vidi se rahlo rjava notranjost.


Poslana v Italijo od tule http://www.delbard.fr/A-10544-pecher-sanguine-de-savoie.aspx_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
-
juglans
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
-
ck
- Prispevkov: 462
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Takele rdečemesnate sem že jedel, pa okus ni bil nevem kaj. So pa neočutljive na kodravost.
Dajmo sedaj enkrat za vselej razčistiti kaj pravzaprav je vinogradniška breskev - bom prepisal iz knjige Sadje z našega vrta, avtor Vitjan Sancin založba Tržaškega tiska 1988.
Str. 115: Persica vulgaris (sin Prunus persica, Amygdalus persica). To je navadna ali vinogradniška breskev, ki je razširjena na območjih, kjer raste vinska trta. Razvije drobne plodove z belim in malo sočnim mesom, ki je v okolici koščice rdečkaste barve. Kožica je zelenorumena, na sončni strani pa rumenordeča in poraščena z dlačicami.
Pogovorno - vsaj kar se mene tiče, pa kot vinogradniško breskev označujemo vse cepljene ali necepljene breskve, ki so bolj ali manj majhne, slabše obarvane, kosmate in NEOBČUTLJIVE za kodravost, kar je prazaprav edina prednost te breskve pred ostalimi. Na barvo mesa se ne oziramo._________________lp
Dajmo sedaj enkrat za vselej razčistiti kaj pravzaprav je vinogradniška breskev - bom prepisal iz knjige Sadje z našega vrta, avtor Vitjan Sancin založba Tržaškega tiska 1988.
Str. 115: Persica vulgaris (sin Prunus persica, Amygdalus persica). To je navadna ali vinogradniška breskev, ki je razširjena na območjih, kjer raste vinska trta. Razvije drobne plodove z belim in malo sočnim mesom, ki je v okolici koščice rdečkaste barve. Kožica je zelenorumena, na sončni strani pa rumenordeča in poraščena z dlačicami.
Pogovorno - vsaj kar se mene tiče, pa kot vinogradniško breskev označujemo vse cepljene ali necepljene breskve, ki so bolj ali manj majhne, slabše obarvane, kosmate in NEOBČUTLJIVE za kodravost, kar je prazaprav edina prednost te breskve pred ostalimi. Na barvo mesa se ne oziramo._________________lp
-
Aye-Aye
- Prispevkov: 1741
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

_________________Živeti na podeželju je najlepše!
....