Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če je komu aktualno - Merkur ima menda na zalogi borovnice Reka (na voljo za prevzem, ne pa tudi za dostavo). Sorta naj bi bila po drugih virih zelo dobrega okusa in nekolko manj (četudi še vedno) občutljiva glede kislosti zemlje. Oboje velja tudi za Toro. Obe sta mislim da novozelandska vzgoja.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK, končana je operacija menjave 2 linij malin Kweli z borovnicami.

Po tem dodatku je zdaj 21 grmov borovnic, od tega 10 Ozarkblue, 5 Liberty, 2 Patriot za prijeten začetek sezone, potem so pa že posamične.

Zemlja je pri nas naravno zelo kisla (4,5 do 5,5 - sem dal pred nekaj leti narediti analizo). Vseeno dodam šoto zaradi organske mase, s katero zemlja ni kaj ekstra založena, je pa bolj težka in to prav pride.

Listi so od pavlovnije, ona odvrže res hudo količino in bi bilo škoda ne izkoristiti.

Med borovnicami v vrsti pride karton in gor sekanci, da držijo nazaj maline, ker bo gotovo še kaj skušalo zrasti.

mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Krasno si to naredil. Čez tri leta boš rabil pomočnika pri obiranju... torej, če ne bo Corone, pridem

Lepo bodimo, Mil[/b]
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ferdo36, upam, da sta oba zdrava! Očitno žal ne bom mogla priti po borovnico in ogled rezanja Crying or Very sad .

Pa en nasvet rabim. Zemlja je letos zmrznila dosti prej kot prejšnja leta in me je situacija prehitela. Mislila sem borovničke še obrezati (upala sem na predhodni kratek tečaj pri tebi Wink ), opleti in jih pognojiti. Lahko par pesti jesenskega gnojila stresem na zmrznjeno zemljo ali raje ne? Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Počakaj malo saj bo zemlja še odmrznila. Na zmrznjeno zemljo se ne gnoji,
raje počakaj na zgodnjo pomlad.
Hvala, sva kar zdrava. Seveda, letom primerno! Laughing Laughing Laughing_________________Narava vse povrne!
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, Ferdo36, bom počakala na toplejše čase. Zaenkrat sicer slabo kaže, da bi se kaj otoplilo Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Pozdravljeni, sem nova na forumu.
Letos sem sadila borovnice in sicer tako da sem skopala jarek6×3 metre, na eni strani gre malo v konus, prostora je za 7 AB. Globina je cca60-70 cm, spodaj cca 40cm sem dala preperela smrekova in borova debelca in veje dokaj na tesno zložena in zasipana s sekanci, potem malo ostankov cipres, kar vidim, da je napaka, potem spet sekance do 10 cm nad okoliškim terenom. Kamor sem sadila borovnice pa sem dala en žakelj kupljene zemlje. Jamo sem obložila s uno črno folijo, ki ima zelene črte. Nisem nič gnojila.
Kaj moram narediti spomladi? Poskusila sm biti kratka.
Lep pozdrav_________________Naj raste
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Lp.
Posadil sem letos še zraven 2 2X rodni borovnici Sweetheart C3

Zanima me , če se Ameriške borovnice tudi tako dobro ukoreninijo kot sibirske če vejo pogrobaš po zemlji?
Sibirske sem dobil od lani nove tako 5kom.vse lepo pognale korenine.
Tudi lepše rastejo od matičnih kupljenih.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Duke je začel odpirati popke, pa ni edini... Shocked_________________NM
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

À je že čas za obrezovanje?
Odgovori