Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lotosni ebenovec, Diospyros Lotus
-
- Kraj: Domžale
tinko je napisal/a: |
Eden raste nad cesto med Belvederjem in Strunjanom. Lahko se ga vzgoji iz izrastkov podlage cepljenih kakijev. |
BorutL je napisal/a: |
Vrtin2 ima kaki cepljen na to podlago, iz katere je izrasla veja, katero so pustili in tudi dobro obrodi. So sicer drobni, a menda ni vse v velikosti. Sveži so trpki, posušeni pa odlični. Za okus umedenih pa ne vem povedati. |
mfranc je napisal/a: |
Sicer pa mi podlaga mojega Tipa prav zopno vsako leto dela močne koreninske izrastke. Za začetek bi to zadoščalo . |
Se mi počasi svetlika da bom naslednje leto en koreninski izrastek speljal kar po spodnji žici v špalirju s kakiji (dobrih pol metra od tal).
Obenem bom lahko opazoval kako se kakiju obnese dolga, vodoravna rodna veja ..... _________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Sem tudi dobil občutek, da Diospyros Lotus šele postaja zanimiv za sadjarje, vrtičkarje. Ampak glede na to, da se z njim nisem ukvarjal, moje mnenje ni hudo merodajno . Kakšnih deset strani sem si ogledal, raznoraznih, zanimiva je spletna stran Plants For A Future, rastline bodočnosti https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Diospyros+lotus kjer so njegovo užitnost ocenili z odlično, dobil je pet sadežev od možnih pet . Zanimivo, Diospyros Kaki je dobil samo štiri točke od petih . |
Ta slika je od japonske nešple,če se ne motim
BorutL je napisal/a: | ||
Vrtin2 ima kaki cepljen na to podlago, iz katere je izrasla veja, katero so pustili in tudi dobro obrodi. So sicer drobni, a menda ni vse v velikosti. Sveži so trpki, posušeni pa odlični. Za okus umedenih pa ne vem povedati. |
... drobni in polni semen, kajne.
Niso tako zelo drobna, le cvet ni bil oplojen... Tu je merilo: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diospyros_lotus_fruits_and_seed.jpg