Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Narcissus - narcisa

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Danes je ena gospa iz Primorske na Facebooku objavila spodnjo fotografijo narcis - ne gre za arhivski posnetek, te narcise sedaj cvetijo. Pri hiši so že dolgo, zato imena ne ve. Morda kdo ve, za katero sorto gre?

dalija

Odgovor Napisal/-a dalija »

Mogoče Avalanche?
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Sorte ne poznam, jih pa imamo tudi mi nekaj. Rastejo v zelo strmi grivi v brajdi.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MijaLan, te narcise najbrž ne cvetijo zdaj? Mislim, da pozimi cvetočih narcis ni, tudi na internetu piše, da pozimi cvetoče ne obstajajo, da pa nekatere narcise cvetijo bolj zgodaj.
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Sem mnenja, Plamenka, da cvetijo sedaj.
Sam imam narcise sorte Paperwhite, ki, če jih poleti ne izkopljem, cvetijo v tem času, ali povedano drugače - cvetje v veliki meri pomrzne, ostanejo pa listi in čebulice.
Pogledati bi moral, kako se narcise uradno delijo v skupine, a v tej skupini so narcise, ki so zimno slabo trdne (rekli bi jim lahko jesenske narcise), v celinski Sloveniji potrebujejo močno zaščiteno lego, sicer pomrznejo najmanj cvetovi, če pa bo kakšna zima klasično hladna, pa zmrznejo in odmrejo tudi čebulice. Vse so bolj drobnih cvetov in vse imajo več cvetov na cvetnem steblu, lahko tudi do 16.
Nekaj več informacij: https://daffnet.org/2016/12/autumn-blooming-narcissus/

Gre pač za klasično (neprezimno ali delno prezimno) mediteransko floro, ki svoj cikel začenja z dežjem v jeseni.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Plamenka, cvetijo tam novembra, decembra, kot je Borut napisal. ;)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zanimivo! Nisem vedela, kot tudi ne, da imate take narcise celo nekateri na Gartlcu. Shocked Zaželjene bi bile kakšne slike, da bi tudi ta tema malo zaživela. Wink
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Res zanimivo, hvala za povezavo, BorutL. Že brskam. Take zime, ko so sedaj, bi pri nas v Tolminu lahko uspevale.
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

V Tolminu zagotovo.

Pred leti sem pri Bakkerju kupil dvoje, ene so potem zmrznile pri opravljanju testa (test je bil torej pozitiven, rezultat pa negativen), druge pa imam še sedaj. Očitno igra pri 'prezimnosti' minimalna genetska razlika, saj mi je od 5 čebulic sorte Grand Soleil D'Or preživela le ena, ki sedaj vztraja že več kot, verjetno, 10 let. Se počasi množi, čeprav iz tega nikoli ne bo orjaški šop, a vsako leto bolje in močneje cveti. Ker so 'drugačne', so zanimiv plus na vrtu.

Sorta Paperwhite je drugačna in manj občutljiva na mraz od prej omenjene. Kljub slani, zmrzali in podobno se, če so kar prepuščene same sebi, kar precej cvetov vseeno odpre, veliko pa jih žal pomrzne in ni od njih nič. Kar je v bistvu velika škoda, saj narcis ravno nimamo zaradi listja (ki sicer ni napačno, da ne bo pomote). Lansko zimo sem naredil preizkus - izkopal sem jih meseca avgusta in jih posadil nazaj meseca februarja. Čebul je bilo nebroj in kvaliteta je bila popolna. Odgnale so b.p. in cvetov je bilo toliko, da človek samo gleda in se čudi. Bom letos naredil kaj več slik, da še koga prepričam, da jih posadi na vrtu.

Je pa res, da so ene sorte bolj 'lončne' in na vrtu nikakor niso srečne npr. sorta 'Tête à Tête' (tu ne gre za jesenske narcise). V lončku super, sploh ob nakupu, na vrtu pa bolj kot ne - nič posebnega. Bi celo rekel, da bolj 'životarijo', sploh v primerjavi z vsemi drugimi.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Prvi dve sta zacveteli. Tiste z bogatejšimi cvetovi komaj popke kažejo.

Odgovori