Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zimsko sejanje - Winter sowing

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čitam, da se pri paradižmikih menite o zimsko sejanih, zato tule podajam poročilo o mojih zimčkih:

Sejala sem jih 20.2.2020 v lončke od kisle smetane, pokrila s pokrovčkom in posavila na teraso pod plastične pokrove. V vsak lonček sem dala 6 semen, vse lansko seme. Posejala sem naslednje sorte (mislim, da sem nekje že napisala, a ne najdem zapisa):

- Tasmanian Chocolate - vzklilo 5
- Stupice - vzklilo 5
- pelati Lučana (ne vem sorte) - vklilo 5
- Jani - vzklilo 4
- Whipper Snapper - sejala samo tri semena letnik 2016 - vzklil 1
- Koko (ne vem sorte) - debel, mesnat, rdeč - vzklilo 5
- Black Cherry - vzklilo 6
- Mojca (ne vem sorte) - malo večji češnjevec - vzklili 4
- Jožek (ne vem sorte) - debel, mesnat, rdeč, imam ga prvič
- Polar Bear - ni kalil
- Lučo (ne vem sorte)- debel, mesnat, rdeč -ni kalil
- Zagatka - ni kalila
- zebrice ( ne vem sorte) - rdeč z zelenimi progami, velikost ping pong žogice - vzklilo 6

Vsi zimčki so trenutno enaki ali celo še lepši od tistih sejanih na toplo. Tudi cveteti so začeli prej.

Takole so izgledali na začetku maja

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
v lončke od kisle smetane, pokrila s pokrovčkom in posavila na teraso pod plastične pokrove.

Ampak to ni čisto pravo "zimsko sejanje", ker so bili dodatno zaščiteni. Nekako podobno, kot če bi jih vzgajali v rastlinjakih.

Je pa očitno uspešno in samo to je važno. Pravo "zimsko sejanje" je, da daš seme v posode, ki jih postaviš na prosto na milost in nemilost izročene vsem vremenskim neprilikam. To pa prenesejo v glavnem le zimotrdne trajnice.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri meni ni bilo ne tako kot pri Brbr in ne po Muhinem opisu.
Namreč, 22. 2. 2020 sem sejala paradižnike, paprike, solato, čebulo in nekaj barvilnih rožic v prozorne litrske plastenke, ki sem jih odrezala pod rameni, spodaj naluknjala z razžarjeno pletilko, položila malo narezan kos zimske koprene, malo umazane surove volne, čez pa zemljo in po tri semena. Odrezani del sem zatlačila v spodnjega in dala v korito na balkon.
Prepustila sem vremenu, z občasnim zalivanjem, ker je bilo zelo sušno vreme.
Zelo dobro so kalili vsi paradižniki in paprike (seme iz paprike, kupljene januarja v Hoferju in Šparu), eni zelo pozno (so še zdaj pri treh centimetrih), drugi srednje pozno (primerjam s sejanjem na toplem). Sploh mi ni kalilo nekaj semen, za katere mislim, da so bila slaba, verjetno se je kakšna micena rastlinica tudi posušila, ker pri zalivanju nisem bila preveč skrbna.
Po prvem presajanju nisem več označevala in ne morem z gotovostjo trditi, kako močne so zimsko sejane sadike v primerjavi s sejanimi na toplem.
Vsekakor zanimiv način gojenja sadik za moj vrt, ne upam pa se zanesti le na zimsko sejanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Se opravičujem, če sem tole moje sejanje proglasila za "zimsko", če to ni... No, potem je to nekaj vmes - vsekakor so bile izpostavljene tudi mrazu, ker ti moji "rastlinjaki" niso ogrevani, so majhni in je v njih mogoče samo za spoznanje bolj toplo, kot zunaj (razen, seveda, ko sije sonce). Je pa res, da temperature nisem nikoli merila. Naslednjo sezono postavim termometer..._________________naredimo svet lepši
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zimski solsticij je magičen trenutek in lepo je, če ga praznujemo na magičen način! Z zimsko setvijo v posodice na prosto lahko setev semen v obdobju solsticija opravimo kot ritual, upanje na nove začetke, novo rast.
S tem ozavestimo, da je sonce izgubilo svojo moč, da smo v času teme ter umiranja. S setvijo zasejemo upanje in pomagamo, da se dragoceno sonce vrne in ponovno zasije z vso svojo močjo.

Meni osebno je to eden najlepših ritualov. S setvijo štirih različnih vrst semen praznujemo najkrajši dan v letu in ponovno rojstvo sonca. Štiri različne vrste semen predstavljajo Spomin, Življenje, Drevesa in Upanje.

1) Semena Spomina so semena cvetlic s katerimi počastimo naše prednike in se spomnimo nekoga, ki ga ni več z nami.

2) Semena Življenja so semena rastlin s plodovi ali nektarjem.
Privabljajo ptice, metulje, čebele ter druge opraševalce.

3) Semena Dreves so namenjena čaščenju Mati Zemlje.
Zagotavljajo nam čist zrak, pitno vodo, ščitijo in zagotavljajo rodovitno prst in nudijo senco, ko je to najbolj potrebno.

4) Semena Upanja so rastline doma v malenkost toplejših klimatskih pogojih, kjer so zime za odtenek malo bolj mile.
Spomnijo nas, da v naših srcih vedno znova zaupamo v čudeže, ki jih Mati Zemlja omogoča.

Moja izbira bo sledeča:

(1) Kozmeje
Meni osebno ena najljubših cvetlic. V spomin prijatelju.

2) Šmarna hrušica
Odlični, sočni, okusni plodovi. Obožujem jih in ptice prav tako!

3) Kostanj
Kralj v mojem srcu in najljubše drevo neverjetnih koristi.

4) Mango
Sem se premaknil v veliko bolj toplejše kraje kot je priporočljivo, ampak upanje umre zadnje!

Boste praznovali solsticij in na kakšen način?
Se mi pridružite pri zimski setvi?
Katera semena boste posejali?

P.S.
Želim vam miren konec starega in lep začetek novega.
Naj raste!
Aljaž_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zuf pozdravljen.
Sam sem že par dni nazaj, po prazni luni, sejal semena kakija, drena... - upam, da jim solsticij ne bo v napoto - bom opazoval.
Se čuti, da si bil v naši bližini in v bližini starovercev. Wink

Naj raste in srečno. Vsem.
brbr

Zuf, zelo lepa spodbuda.

Bom poskusila. Za drevo že vem: moje najljubše drevo - bukev. Nakaj žira od zelo lepe bukve, ki raste v bližini, sem že pred časom, na enem od sprehodov, spravila v žep...

Za ostale tri še povem._________________naredimo svet lepši
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hej mravlja in brbr.

brbr je napisal/a:
Za drevo že vem: moje najljubše drevo - bukev.

Bukva je tako podcenjena, hvala, ker si se spomnila na njo.
Sem tudi jaz letos nabiral njen žir in ga imam še vedno na polici in tu in tam kakšnega oluščim.
70% maščob. Smile

mravlja je napisal/a:
Sam sem že par dni nazaj, po prazni luni, sejal semena kakija, drena...

Kolikor mam v spominu sem kaki vedno sejal brez stratifikacije. Ti govoriš o amaeriškem kakiju?

mravlja je napisal/a:
Se čuti, da si bil v naši bližini in v bližini starovercev. Wink

Ljubi naši staroverci in predniki, ki so častili naravo. Smile_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Oooo, hvala za tole! Razmislim do jutri in javim. 🙏🏻
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

tudi jaz ! Very Happy_________________sonček je in .....
Odgovori