Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2020
Ja, bolj kot berem, bolj se mi zdi prav. Je kar prava sorta. No, tako je to velikokrat, najbolj neumen kmet ima najbolj debel krompir. Nauk: ne kompliciraj in pusti, da raste.
Ga bom imel drugo leto v koritu ali kaki drugi posodi, samo ne vem, če bom našel ravno pravo lokacijo. Mogoče če bi ga dal v korito in obesil na vrtno ograjo. Ali pa v eno dvignjeno gredo, da gre čez rob in potem visi dol proti tlom. V vsakem primeru bo pa na prostem in gre tja isti čas kot vsi drugi, ker druge možnosti skoraj nimam.
Ga bom imel drugo leto v koritu ali kaki drugi posodi, samo ne vem, če bom našel ravno pravo lokacijo. Mogoče če bi ga dal v korito in obesil na vrtno ograjo. Ali pa v eno dvignjeno gredo, da gre čez rob in potem visi dol proti tlom. V vsakem primeru bo pa na prostem in gre tja isti čas kot vsi drugi, ker druge možnosti skoraj nimam.
Dobra ideja. Se nisem spomnil, da bi kako merilo zraven dal, ker se mislil, da bo to itak samo za mojo lastno evidenco. Bom naslednjič to upošteval. Sicer pa je to malo večji kavni/čajni krožniček, malo manjši od malega desertnega. Recimo najmanjši paradajzki (pod št. 18 ) so bili res čisto drobni, velikost malo bolj debelega ribeza, največji pa mogoče velikost pomaranče.
Noam,
dobrodošel in hvala za predstavitev. Golden nugget je moja prva izbira v kategoriji rumenih balkonskih sort tako glede okusa kot rodnosti. Če si hiter z trganjem, res ne razvije polno sladkost in aromo. Ne dozoreva enakomerno. Ko naredi prvo rundo, potrebuje malo pavze (takrat očistiš iztrošene liste in dognojiš) nato pa naredi novo rundo in nato še kako. Je povešave narave in se kar razraste v gost grm, zato mu precej pomagaš, če mu veje razpelješ narazen.
Tako dobi več svetlobe in zraka in posledično zamakneš pojav plesni. Vsako leto ga imam v koritih in tudi ob robu rastlinjaka.
Jellow Pear je tudi meni odličen.
Chocolate Stripes na sliki je ravno prav zrel za solato. Če ga še kak dan pustiš, pa razvije krasno aromo in sladkobo.
Posamezniki imamo zelo različne okuse. Tudi sorte se razlikujejo po rastiščih in sezonah, kar še kako opazimo, ko jih poizkušamo na Paradajzmaniji ( letos pa mora biti). Moj izbor za 2021 bo poleg naštetih prav gotovo še:
Teton de Venus, Dolenjc, Dupličan, Rab orjak, Rab srce, Novosadski jabučar,Albenga, Budonovska Rozovaya, Shapka Monomahka, od zgodnjih Matina, Bloody Bucher in Stupice, od zelenih Malakhitovaya Schatulka oranžnih Amana orange,Orange banana,Sertze Ashkabada, Grushka oranzhevaya, rumeni bodo Bosanski rumeni, Pensilvania Dutch,Goldfish Večbarvni Wintage Wine,Amurskiy Tigr, pelati Opalka,Speckled Roman, en kraen neznan križanec, Visoki češnjevci Daterrino,Ivas red berry,Artisan Blush Tiger, Principe borghese, Taico,Blush,Prize of the Trials, Gobstoper, dwarfi Chudo Zenli,Slava Moldovi, Tolsti Džek in Chajka in v balkonskih koritih poleg Golden Nugget še Tom Tumbling red, Sunstripes, Tom Tumbling Tigress in Maskotka. Vse naštete so preizkušene in jih priporočam. Najbrž me bo kaka sorta še premamila, vendar preko številke 50 letos ne bom šel.
No, pa se je začelo načrtovanje nove sezone.
Uživajte praznike in ostanite zdravi
dobrodošel in hvala za predstavitev. Golden nugget je moja prva izbira v kategoriji rumenih balkonskih sort tako glede okusa kot rodnosti. Če si hiter z trganjem, res ne razvije polno sladkost in aromo. Ne dozoreva enakomerno. Ko naredi prvo rundo, potrebuje malo pavze (takrat očistiš iztrošene liste in dognojiš) nato pa naredi novo rundo in nato še kako. Je povešave narave in se kar razraste v gost grm, zato mu precej pomagaš, če mu veje razpelješ narazen.
Tako dobi več svetlobe in zraka in posledično zamakneš pojav plesni. Vsako leto ga imam v koritih in tudi ob robu rastlinjaka.
Jellow Pear je tudi meni odličen.
Chocolate Stripes na sliki je ravno prav zrel za solato. Če ga še kak dan pustiš, pa razvije krasno aromo in sladkobo.
Posamezniki imamo zelo različne okuse. Tudi sorte se razlikujejo po rastiščih in sezonah, kar še kako opazimo, ko jih poizkušamo na Paradajzmaniji ( letos pa mora biti). Moj izbor za 2021 bo poleg naštetih prav gotovo še:
Teton de Venus, Dolenjc, Dupličan, Rab orjak, Rab srce, Novosadski jabučar,Albenga, Budonovska Rozovaya, Shapka Monomahka, od zgodnjih Matina, Bloody Bucher in Stupice, od zelenih Malakhitovaya Schatulka oranžnih Amana orange,Orange banana,Sertze Ashkabada, Grushka oranzhevaya, rumeni bodo Bosanski rumeni, Pensilvania Dutch,Goldfish Večbarvni Wintage Wine,Amurskiy Tigr, pelati Opalka,Speckled Roman, en kraen neznan križanec, Visoki češnjevci Daterrino,Ivas red berry,Artisan Blush Tiger, Principe borghese, Taico,Blush,Prize of the Trials, Gobstoper, dwarfi Chudo Zenli,Slava Moldovi, Tolsti Džek in Chajka in v balkonskih koritih poleg Golden Nugget še Tom Tumbling red, Sunstripes, Tom Tumbling Tigress in Maskotka. Vse naštete so preizkušene in jih priporočam. Najbrž me bo kaka sorta še premamila, vendar preko številke 50 letos ne bom šel.
No, pa se je začelo načrtovanje nove sezone.
Uživajte praznike in ostanite zdravi
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale