Letos sem se prvič lotil izdelave domačega jabolčnega kisa. Oprana neškropljena jabolka sem narezal, pustil tri dni v plastičnem sodu (cca 30l) in nato zalil z vodo. Prekril sem z krpo. Pred kakim mescem in pol sem vse skupaj preselil v klet (temperatura okrog 18 C). Do sedaj izgleda vse OK. Kis je že rahko kisel, vendar še ne dovolj (recimo, lahko bi ga uporabljal nerazrečenega), je moten in ima barvo limoninega soka. Jabolka so že potonila, zato obtežitev ni več potrebna. Drugače iz posode lepo diši po kisu.
Na vrhu se je naredila cca 5mm debela plast , ki je prej belkasto sive barve, precej kompaktna, sluzasta oz. žaletinasta. Ali je to "mati kisa" ali kakšna druga nadloga? Jo naj odstranim v celoti, pustim kak kos v kisu, ali pustim pri miru?
Prav tako me zanima, kdaj naj precedim kis in odstranim jabolka?
Ali lahko precejan kis shranim v RF cisterno (ne najdem pravega odgovora, eni ja, drugi ne???)
Najlepša hvala za odgovore
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)