Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Lonjon, ja vidim da ga uvrščajo med stare sorte, kar pomeni, da sem tudi jaz že star . "uradno priznana in vpisana v register novih sort leta 1975".
Sadil sem ga tista leta v moj prvi nasad jabolk, Tako daleč je to, da se sploh ne spomnim okusa .
Bolj se spomnim sorte Mariborka, ampak samo zato ker je bila zelo "zanimiva". Sicer se okusa tudi ne spomnim dobro, vem samo da je bila okusnejša kot Idared, je pa bila odlična prezimna sorta. V shrambi je zdržala najdlje od vseh, bila je že kar odbijajoče povoščena. Na žalost je zelo slabo, muhasto rodila, tako da je prva šla od hiše.
Ne spomnim se niti, ali je sploh bila v sadnem izboru; sedaj praktično sploh ni podatkov o tej sorti ...._________________mfranc
Sadil sem ga tista leta v moj prvi nasad jabolk, Tako daleč je to, da se sploh ne spomnim okusa .
Bolj se spomnim sorte Mariborka, ampak samo zato ker je bila zelo "zanimiva". Sicer se okusa tudi ne spomnim dobro, vem samo da je bila okusnejša kot Idared, je pa bila odlična prezimna sorta. V shrambi je zdržala najdlje od vseh, bila je že kar odbijajoče povoščena. Na žalost je zelo slabo, muhasto rodila, tako da je prva šla od hiše.
Ne spomnim se niti, ali je sploh bila v sadnem izboru; sedaj praktično sploh ni podatkov o tej sorti ...._________________mfranc
Za "Mariborko" že zelo dolgo nisem slišal, tako, da letos tudi pomislil nisem nanjo - in kar se tiče sadnih izborov: v Uradnem listu iz leta 2015 je vpisana v "Seznam sort kmetijskih rastlin, ki jim grozi, da bodo izgubljene za kmetovanje" - https://www.uradni-list.si/files/RS_-2015-013-00492-OB~P010-0000.PDF . Žal.
Na tem seznamu (če se slučajno povezava izgubi) so sledeča jablane:
- Ananasova reneta,
- Bartolenka,
- Baumanova reneta,
- Beli zimski kalvil,
- Beličnik,
- Bobovec,
- Bojkovo jabolko,
- Boskopski kosmač,
- Carjevič,
- Carska reneta,
- Citronka,
- Damasonski kosmač,
- Dolenjska voščenka,
- Gloria mundi,
- Gorenjska voščenka,
- Goriška sevka,
- Grafenštajnc,
- Herbertova reneta,
- Jakob Lebel,
- Jonatan,
- Kanadka,
- Kaselska reneta,
- Klanferca,
- Koksova oranžna reneta,
- Krivopecelj,
- Lepocvetka,
- Londonski peping,
- Lonjon,
- Majda,
- Mariborka,
- Ontario,
- Ovčji nos,
- Pisani kardinal,
- Pohorka,
- Prinčevo jabolko,
- Priolov delišes,
- Rdeča škrbotavka,
- Rdeča zvezdasta reneta,
- Rdeči astrahan,
- Rdeči delišes,
- Rdeči jesenski kalvil,
- Rdeči ovčji nos,
- Rožnik,
- Šampanjska reneta,
- Špička,
- Štajerski mošancelj,
- Štajerski pogačar,
- Zeleni štetinec,
- Zlata parmena,
- Zuccalmaglio reneta,
- Zvezdasto jabolko,
- Zvončasto jabolko.
Hja, seznam se mi zdi grozljivo dolg.
Ne vem, kakšna bi v takem oz. tem primeru morala biti vloga države - bi si želel, da večja, kot samo opazovanje in preštevanje stanja ter izdajanje Uradnega lista.
Se kje da dobiti podoben seznam sort, ki zgoraj sploh niso omenjene:
- Rdeči štetinec - mi pride na misel, ga je pred leti pogrešala tudi figula : https://www.arche-noah.at/files/roter_stettiner.pdf ?Nazadnje urejal/a mravlja 08 Jan 2021 10:02; skupaj popravljeno 1 krat
Na tem seznamu (če se slučajno povezava izgubi) so sledeča jablane:
- Ananasova reneta,
- Bartolenka,
- Baumanova reneta,
- Beli zimski kalvil,
- Beličnik,
- Bobovec,
- Bojkovo jabolko,
- Boskopski kosmač,
- Carjevič,
- Carska reneta,
- Citronka,
- Damasonski kosmač,
- Dolenjska voščenka,
- Gloria mundi,
- Gorenjska voščenka,
- Goriška sevka,
- Grafenštajnc,
- Herbertova reneta,
- Jakob Lebel,
- Jonatan,
- Kanadka,
- Kaselska reneta,
- Klanferca,
- Koksova oranžna reneta,
- Krivopecelj,
- Lepocvetka,
- Londonski peping,
- Lonjon,
- Majda,
- Mariborka,
- Ontario,
- Ovčji nos,
- Pisani kardinal,
- Pohorka,
- Prinčevo jabolko,
- Priolov delišes,
- Rdeča škrbotavka,
- Rdeča zvezdasta reneta,
- Rdeči astrahan,
- Rdeči delišes,
- Rdeči jesenski kalvil,
- Rdeči ovčji nos,
- Rožnik,
- Šampanjska reneta,
- Špička,
- Štajerski mošancelj,
- Štajerski pogačar,
- Zeleni štetinec,
- Zlata parmena,
- Zuccalmaglio reneta,
- Zvezdasto jabolko,
- Zvončasto jabolko.
Hja, seznam se mi zdi grozljivo dolg.
Ne vem, kakšna bi v takem oz. tem primeru morala biti vloga države - bi si želel, da večja, kot samo opazovanje in preštevanje stanja ter izdajanje Uradnega lista.
Se kje da dobiti podoben seznam sort, ki zgoraj sploh niso omenjene:
- Rdeči štetinec - mi pride na misel, ga je pred leti pogrešala tudi figula : https://www.arche-noah.at/files/roter_stettiner.pdf ?Nazadnje urejal/a mravlja 08 Jan 2021 10:02; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc je napisal/a: |
... Bolj se spomnim sorte Mariborka, ampak samo zato ker je bila zelo "zanimiva". Sicer se okusa tudi ne spomnim dobro, vem samo da je bila okusnejša kot Idared, je pa bila odlična prezimna sorta. V shrambi je zdržala najdlje od vseh, bila je že kar odbijajoče povoščena. Na žalost je zelo slabo, muhasto rodila, tako da je prva šla od hiše. Ne spomnim se niti, ali je sploh bila v sadnem izboru; sedaj praktično sploh ni podatkov o tej sorti .... |
Katera jabolka, poleg Mariborke, z gornjega "Seznama..." se še dobro držijo čez zimo?
babaco je napisal/a: |
Čadel, imam še enega v kleti. Skladišči se podobno kot Jonagold, do novega leta. Žal je bil oktober in november pretopel za te sorte, da bi dlje obstale. Tudi Mairac, Kanzi, Diwa, Mutsu so že došli. Odlično pa se držijo Orion, Pinova, Pilot, Gold rush, Cameo, Fuji, Idared,.. |
babaco, pa Rubinette, mogoče?
Jaz sem v zadnjih par letih posadil kar nekaj od tistih ogroženih starih sort. Zaenkrat imam naslednje:
- Mošancelj
- Bobovec
- Krivopecelj
- Kanadka
- Boskopski kosmač
- Carjevič
- Gafenštajnc
- Ananasova reneta
- Beli zimski kalvil
- James Grieve
- Šampanjska reneta
- Rdeči jesenski kalvil
To so vse sorte, ki jih ohranja Kozjanski park. Bi pa rad dodal še kakšno s tega seznama. Upam, da se bo pred pomladjo dalo kaj dobiti (sklepam da glede na to, kaka je zima, se bo še dalo saditi). Lani jeseni sem se imel namen zapeljati v Podsredo, pa so me odloki in odredbe ustavile. Predlani sem bil tam bolj proti koncu novembra, pa je bila že bolj slaba izbira (očitno je povpraševanje veliko), tako da zdaj že dve leti hodim po sadike, pa bolj malo dobim. Sadim pa, če se le da, cepljene na sejancih (nekaj jih imam tudi na M7), prostora na travniku se bo že še kaj našlo.
Imam pa še nekaj dreves, ki so bila posajena po moje kakih 15 let nazaj in ne vem točno, kaj so. Mislim, da so Idared, podlaga mora biti pa neka srednja. No, te uporabljam pa kot (učni) poligon za cepljenje vse povprek. A bi se dalo kje dobiti kake cepiče, če že do sadik ne morem?
- Mošancelj
- Bobovec
- Krivopecelj
- Kanadka
- Boskopski kosmač
- Carjevič
- Gafenštajnc
- Ananasova reneta
- Beli zimski kalvil
- James Grieve
- Šampanjska reneta
- Rdeči jesenski kalvil
To so vse sorte, ki jih ohranja Kozjanski park. Bi pa rad dodal še kakšno s tega seznama. Upam, da se bo pred pomladjo dalo kaj dobiti (sklepam da glede na to, kaka je zima, se bo še dalo saditi). Lani jeseni sem se imel namen zapeljati v Podsredo, pa so me odloki in odredbe ustavile. Predlani sem bil tam bolj proti koncu novembra, pa je bila že bolj slaba izbira (očitno je povpraševanje veliko), tako da zdaj že dve leti hodim po sadike, pa bolj malo dobim. Sadim pa, če se le da, cepljene na sejancih (nekaj jih imam tudi na M7), prostora na travniku se bo že še kaj našlo.
Imam pa še nekaj dreves, ki so bila posajena po moje kakih 15 let nazaj in ne vem točno, kaj so. Mislim, da so Idared, podlaga mora biti pa neka srednja. No, te uporabljam pa kot (učni) poligon za cepljenje vse povprek. A bi se dalo kje dobiti kake cepiče, če že do sadik ne morem?