Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Hojla.
Gala... Fuji... Jonagold...
... imajo cel kup "pod-kultivarjev" s podobnimi imeni, a različnimi, običajno bolj rdečimi barvami. O ostalih razlikah, lastnostih (okus...) pridelovalci in prodajalci ne povedo prav veliko.
Večina modifikacij jonagolda ima baje slabši okus od originala.
Ima kdo kaj izkušenj s tem?
Gala... Fuji... Jonagold...
... imajo cel kup "pod-kultivarjev" s podobnimi imeni, a različnimi, običajno bolj rdečimi barvami. O ostalih razlikah, lastnostih (okus...) pridelovalci in prodajalci ne povedo prav veliko.
Večina modifikacij jonagolda ima baje slabši okus od originala.
Ima kdo kaj izkušenj s tem?
Gala je meni nasplošno presladka, v katerikoli varianti.
Pri Fujiju je po mojem okusu na prvem mestu kiku 8.
Jonagold je res standard po svoje kar okusen.
Mi je pa Jonagored zelo okusen. Je čvrst, hrustljav in sočen, sicer gre za križanec med Jonagoldom in Idaredom. V Avstriji ga tretirajo kot samostojno sorto.
Intenzivnost obarvanosti pa s starostjo drevesa popušča, mišljeno za vse sorte.
Pri Fujiju je po mojem okusu na prvem mestu kiku 8.
Jonagold je res standard po svoje kar okusen.
Mi je pa Jonagored zelo okusen. Je čvrst, hrustljav in sočen, sicer gre za križanec med Jonagoldom in Idaredom. V Avstriji ga tretirajo kot samostojno sorto.
Intenzivnost obarvanosti pa s starostjo drevesa popušča, mišljeno za vse sorte.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Včeraj sem pojedel zadnjega ( domačega ) Rdečega boskopa. Ostalo je le še nekaj plodov Sirius in Topaz, ki se mi je za razliko od lanskega leta najbolje skladiščil.
Do decembra sem jih imel na balkonu, potem pa so šli v garažo, kjer niso ravno najbolj ugodni pogoji.
Vseeno sem kar zadovoljen s sezono, nič se ne bom pritoževal. Morda v prihodnosti naredim še kaj v smeri boljšega in daljšega skladiščenja.
Vsekakor bo treba tudi nacepiti nekaj vej s sortami, ki imajo že genetsko pogojeno daljšo obstojnost.
Kot zanimivost ... lansko leto enkrat februarja ali marca je oče kupil v trgovini nekaj jabolk Fuji-Kiku.
Dva plodova sta se malo založila/skrila. Ko jih je na začetku poletja spet našel, se mu je zdelo zanimivo, da sta še vedno brezhibna. Je rekel, naj se pusti za test, koliko dolgo bosta zdržala.
Takole sta izgledala ta teden, skoraj eno leto po nakupu, verjetno potemtakem kakšnih 15 mesecev po obiranju.
Pozor, shranjeno v neidealnih pogojih, pod stopnicami, ki vodijo v garažo. Poleti je tam nekje med 15 in 20 stopinj.
------
Do decembra sem jih imel na balkonu, potem pa so šli v garažo, kjer niso ravno najbolj ugodni pogoji.
Vseeno sem kar zadovoljen s sezono, nič se ne bom pritoževal. Morda v prihodnosti naredim še kaj v smeri boljšega in daljšega skladiščenja.
Vsekakor bo treba tudi nacepiti nekaj vej s sortami, ki imajo že genetsko pogojeno daljšo obstojnost.
Kot zanimivost ... lansko leto enkrat februarja ali marca je oče kupil v trgovini nekaj jabolk Fuji-Kiku.
Dva plodova sta se malo založila/skrila. Ko jih je na začetku poletja spet našel, se mu je zdelo zanimivo, da sta še vedno brezhibna. Je rekel, naj se pusti za test, koliko dolgo bosta zdržala.
Takole sta izgledala ta teden, skoraj eno leto po nakupu, verjetno potemtakem kakšnih 15 mesecev po obiranju.
Pozor, shranjeno v neidealnih pogojih, pod stopnicami, ki vodijo v garažo. Poleti je tam nekje med 15 in 20 stopinj.
------