Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

eta

Odgovor Napisal/-a eta »

Hvala za odgovor. Bom kar porezala. Smem sedaj, ali počakam še kakšen mesec?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz bi počakala, v tem mrazu lahko odrezani del pomrzne. Vsekakor pa prej, preden začne odganjati.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Maline vedno porežem zgodaj spomladi. Kljub temu se to ne pozna na rodnosti niti niso kakorkoli obolele. Če bi vse shranili, ne bi šle v zmrzovalno skrinjo, zato smo skuhali precej marmelade. Ključno je, da naložite na korenine dovolj organske snovi in zastirko.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Vendar pozor, če ostanejo stare veje in je pod njimi prek zime lepo zastrto, je to hotel za glodalce, žal preverjeno v praksi. Po drugi strani lahko tudi obgrižene debele veje povečini naprej rastejo in rodijo.
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Je morda kdo že odkril način kako uspešno zajeziti maline? Brala sem,da korenin nimajo prav globoko. Rada bi jih nasadila, a ne želim,da bi se širile k sosedu.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Jaz jih imam ob ograji, ki ima mogoče 10 cm betonskega temelja in so prišle na drugo stran. Ovira bi vseeno morala biti malo globlja. Mene sicer ne moti. Kjer nočem, da se širijo, jih redna košnja povsem spodobno "drži nazaj".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Obstajajo protikoreninske bariere.

Jaz sem jo kupila, ker so mi korenine bližnje sosedove smreke in trte na gosto prepredle gredico na moji strani. Tako na gosto, da z vilami nisem mogla rahljati, ker mreže nisem mogla raztrgati. V planu imam jarek, globok ca 50 - 60 cm, kamor bom položila zaporo, samo ustrezno krepko delovno moč si moram še rezervirati, ko bo imela čas in voljo. Wink Če bi bil pri roki mali rovokopaček, bi bilo seveda še bolje. K sreči nimam velike dolžine.

Pri koreninah smreke in trte bo 50 cm dovolj, so bolj pri vrhu, ne vem pa, kako globoko gredo maline.
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Zdaj sem našla tole.

https://www.vetisa.si/duponttmplantexr-rootbarrier-protikoreninska-07mx5m-cena-rolo

70cm bi naj bilo dovolj za maline. Kot kaže bomo jeseni kopali kanal za maline.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enako sem kupila zase, da bi preprečila koreninam bližnje sosedove smreke in trte dostop do mojega vrta. So ga tako močno prepredle, da nisem mogla zemlje rahljat z vilami, ker je bil spodaj gost preplet koreninic. In se čudila, zakaj je na tistem delu kljub gnojenju vse tako slabo raslo, smreka pa divjala v šir in dalj in do neba . Sedaj čakam, kdaj bo domači "rovokopač" pripravljen na akcijo, 5 metrov dolžine bo ravno prav.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

veliko branja je, zato se opravičujem, če ste že napisali - s katerim fungicidom škropite proti malinovi sušici?_________________Lp, Živa
Odgovori