mFranc- fig, da ne vem kam z njimi. Škoda da nimam Koprske naveze,pa bi se pojavil s figami "gratis" na kakšni tržnici , katero obiskuješ.Ob kakšni prodajalki.Študiram, ali bi me prepoznal? Nagovor: "Gospod, a boste kakšno figico" . Res smo prostrana dežela, obiralcev- obiralk ni. Žal gre sezona fig k koncu. lp. Vinkoz.
Vinko, kako ne? jaz bi jih z veseljem prišla obrat sem dobila od kolegice v bližini take temno plave in že en teden jih jem, kuham marmelade, sušim, pa se jih še nisem naveličala. za drugo leto pa je plan posadit svojo Tinko?
Sorta fige, ki je dobro odporna na mraz in obenem lepo dozori v res okusen plod v naši celinski Sloveniji?
A to obstaja? Kakšne osebne izkušnje?
Sicer vem za svetlo in temno istrsko in za miljsko sorto, a ne bi vedel, če so dobre za našo klimo. Katera od njih?
Ali pa bavarska ( menda Violetta) ali pa tigrasta figa? A so dobre: prva, druga? Rast Baznik recimo tigrasto figo priporoča kot zelo odporno na mraz in zelo aromatično, a nekje sem zasledil oceno, da nima tigrasta nobene arome...
DanielR, natanko enako velja za papriko, paradižnik, žajbelj in množico neavtohtonih rastlin, ki jih z veseljem gojimo. Vsi pač ne moremo imeti posesti v Istri ali Dalmaciji, pa smo zadovoljni s figami, ki jih prielamo doma, recimo, na Štajerskem. Meni je Brown Turkey čisto OK, prav danes eem opazila prve tri skoraj zrele plodove (če smo natančni, soplodja) 2. rodu, upam, da bo še zadosti toplo za množico naslednjih.
Eeeh, tudi jaz imam rajši vrabca v roki, kot goloba na strehi ... .
Tudi naša Violeta je začela čisto malo zoreti. Ampak brez indijanskega poletja bo žalostno.
Po nekaj letih z dozorelim drugim rodom (lani ne kompletno), bom letos pristal na celinarski realnosti. Oziroma še slabše, tudi prvi rod je bil zelo ubog .