Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj naj skuham?

Odgovori
MijaLan
Prispevkov: 725
Pridružen: Ne Jul 10, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Metuljc, tudi mi smo pred leti odkrili koroški način kuhanja žgancev. Odlični so! Pri nas je mama jadove žgance rada zabelila z maslom ter potresla z mletimi orehi in sladkorjem. Zraven pa zelenjavna juha, na primer korenčkova. Se mi še zdaj cedijo sline.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Žganci so res premalo cenjeni, a pri nas doma jih imamo radi in so pogosto na mizi.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Danes bo kisla repa s krvavico, zame za jutri bom naredila joto s kislim zeljem in krompirjem, še prašič bo stopil vanjo.

Včeraj bučna juha in rižev narastek._________________Lp, Živa
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Prosim nasvet, kaj delam narobe. Imam muškatne buče. Ko kuham bučno juho, zmeraj na masti prepražim čebulo, dodam na kocke narezan krompir in bučo, skuham, malo majarona, lovor, sol, poper, spasiram in jemo. Iz cukin je odlična juha, iz hokaido ali muškatne pa je trpkogrenka, pa sem tudi že spekla buče v pečici, naredila pire in iz tega potem juho.
ko jo jemo (smo že zelooo dolgo nazaj) v gostilni, pa je zelo dobra juha.
Hokaido buča ni bila oprašena z nobeno drugo, tast jo je gojil na mestu nekdanjega komposta, nikjer ne gojijo buč. Moje muškatne so se lahko oplodile le z bučkami in maslenkami, ampak to so užitne buče.
kaj delam narobe?
Imam še par buč in se kar bojim skuhati juho iz nje. Komaj jo pojemo, čeprav je veliko smetane v njej. preveč zanič je._________________Lp, Živa
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Živa, si mogoče preverila surove buče, so slučajno tudi te že grenke?

Meni osebno je namreč juha iz muškatne buče okusnejša kot iz hokaido. Delam podobno kot ti, na maslu prepražim čebulo, kocke buče, nato zalijem z vodo. Pokuham, posolim in dodam včasih muškatni orešček, drugič zmleta zrna koriandra. Včasih smo doma proti koncu praženja dodali še žličko sladkorja in to rahlo prepražili (karamelizirali), ampak pri muškatnih sploh ni potrebe po tem (tudi pri ostalih sortah ne, če sem iskrena). Takšna juha mi ni nikoli grenka ali trpka, muškatna je sladkasta že sama po sebi.

Delala sem tudi že tako, da sem bučo popekla v pečici, naredila pire in iz tega naredila juho. Nobene sledi o grenkobi. Žal nimam drugih idej, kaj bi lahko še povzročilo, da je juha trpkogrenka.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Bom preverila. Hvala_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

živa: so morda buče tekom rasti utrpele sušo? Ta rada pusti grenkobo kumaram, lahko da tudi bučam.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Juhe iz buč pri nas nikoli niso grenke, zato problem ni v sorti buče, mislim. Kar mi pride na misel je, da je bila buča mogoče že kakšno generacijo prej skrižana s kakšno okrasno in je zdaj ta lastnost stopila v ospredje. Ali so plodovi vsi z ene rastline?_________________naredimo svet lepši
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Brbr, tudi jaz to razmišljam, nekaj let nazaj je imela soseda, vendar daleč stran, okrasne buče ob ograji. Problem je v tem, da jaz do lani nisem gojila teh buč. lani suše ni bilo.
In letos sem posadila sadike iz lanskega semena. Evil or Very Mad

Upam, da imajo v naši trgovini seme.

V gostilni je bila bučna juha zmeraj dobra, pri nas pa ne. Kakorkoli filozofiram, izločila sem mojo napako (ste potrdile, da kuham prav), seme je bilo okuženo z okrasnimi, kje in kako, pa pojma nimam. Nihče ne goji okrasnih buč, še jedilne redkokdo.

Hvala vam za vaša mnenja in popoldne na lov za semeni (na srečo/nesrečo pri nas imamo samo eno semenarno, ki ima različna semena, v sparu te eksotike nimajo)._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, po moje se pa pri bučah pa kar splača sejati originalna, kupljena semena.
Odgovori