Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ptičje krmilnice
Že par tednov visita zunaj dve mrežasti ptičji krmilnici polni semena. Do včeraj se jih niso dotaknili. Včeraj popoldne jih je nekaj prišlo na ogled, tale hip sem pogledala ven in .... obe krmilnici skoraj povsem izpraznjeni, okrog njih pa kup živopisanih ptičkov, takih in drugačnih, predvsem čižki.
Ivan Esenko (ZOO LJ.) je napovedal, da bodo, če ne prej, proti koncu januarja že začeli obiskovati krmilnice.
Prihodnji teden se obeta spet mraz in ni dvoma, bodo prišli, ja.
No, pri meni so ves čas, ne prav veliko, razen občasno, se pa najde nekaj vrst siničk: plavček, velika sinica, menišček, pa ščinkavci, zelenci, čižki, kose sem ne le videla, tudi oglašali so se že, pa taščica, priletijo občasno liščki, pa dolgorepke sem letos tudi že videla.
Najbrž še kaj, saj le občasno pogledam, kaj leta okoli hišice, skozi zavesno se vidi le, da je živo.
Ta teden bo potekala akcija DOPPS PTICE OKOLI NAS:
Ptice okoli nas bo v letu 2021 potekala ob ponedeljka, 25. do nedelje, 31. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.
Več pa tukaj.
Vzemite si pol ure in sodelujte!
Prihodnji teden se obeta spet mraz in ni dvoma, bodo prišli, ja.
No, pri meni so ves čas, ne prav veliko, razen občasno, se pa najde nekaj vrst siničk: plavček, velika sinica, menišček, pa ščinkavci, zelenci, čižki, kose sem ne le videla, tudi oglašali so se že, pa taščica, priletijo občasno liščki, pa dolgorepke sem letos tudi že videla.
Najbrž še kaj, saj le občasno pogledam, kaj leta okoli hišice, skozi zavesno se vidi le, da je živo.
Ta teden bo potekala akcija DOPPS PTICE OKOLI NAS:
Ptice okoli nas bo v letu 2021 potekala ob ponedeljka, 25. do nedelje, 31. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.
Več pa tukaj.
Vzemite si pol ure in sodelujte!
-
- Kraj: Domžale
Tudi pri meni kar lepo jedo. Posebno veliko je letos čižkov.
Začeli so zobati tudi lojne pogačice, sicer bolj sramežljivo, a do maja je še daleč.
Pri meni so dobrodošli vsi, tudi vrabci, ki čez leto pomagajo čistiti vrt raznih semen. Seveda, pojedo tudi kaj, kar bi prav prišlo meni, a nič zato. Če nis(m)o preveč požrešni, je za vsakega nekaj in za vse dovolj._________________naredimo svet lepši
Začeli so zobati tudi lojne pogačice, sicer bolj sramežljivo, a do maja je še daleč.
Pri meni so dobrodošli vsi, tudi vrabci, ki čez leto pomagajo čistiti vrt raznih semen. Seveda, pojedo tudi kaj, kar bi prav prišlo meni, a nič zato. Če nis(m)o preveč požrešni, je za vsakega nekaj in za vse dovolj._________________naredimo svet lepši
crtj je napisal/a: |
Kako prepričate vrabce, da ne opustošijo vsega, ne da bi hkrati demotivirali tudi druge obiskovalce? |
Pri nas sem opazila, da ima vsaka vrsta ptic svoj urnik. Najprej zjutraj priletijo siničke. Vrabci in čižki šele potem. Popoldne so enako prve siničke. Če bi se mi dalo, bi krmilnice nosila ven le v času malice siničk.
Nekaj reda sem naredila, ko sem namesto klasičnih krmilnic s podom kupila ovalne mrežaste tulce. Mini ptičji stolp Pri teh se morajo vrabci malo bolj namučiti predem jim uspe zmetati seme ven in na tla. Uspe jim pa vseeno.
muha je napisal/a: |
Pri teh se morajo vrabci malo bolj namučiti, preden jim uspe zmetati seme ven in na tla. Uspe jim pa vseeno. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pri nas so letos pojedli 5 kg sončnic. Več obiskujejo krmilnico, ko je zunaj sneg in mraz. Danes je zopet zamedlo par cm, zato je bila zaloga prazna. Lojne pogače so načeli do polovice, na tleh je še nekaj jabolk. Nimam občutka, da bi bila neka sila zaradi hrane. Lani je bila letina obilna in se pozna tudi tukaj.