Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Som po madžarsko

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Som po madžarsko

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pri nas bo danes za kosilo som po madžarsko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nikoli slišala, nikoli jedla. Kako približno se to pripravi?
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

1 kg soma, olje za cvrtje, 1/2 kg čebule, 2 zeleni papriki, sol, mleti poper, ostre rdeče paprike po okusu (do 1 žličke), 2 žlici paradižnikove mezge.

Kose ribe popečemo na vrelem olju na obeh straneh. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Očiščeno papriko narežemo na rezance. Na olje, na katerem se je pekla riba, dodamo čebulo, svežo papriko, sol, mleti poper, mleto papriko, mezgo, po potrebi nekaj vode. Vse dobro premešamo, dodamo kose pečene ribe in pustimo, da vse skupaj še malo prevre.

Moja opomba: če je bilo olja preveč pri pečenju, se ga delno odlije, da ni jed premastna. Lahko se uporabi tudi druga riba. Še najboljše fileti, da ni potrebno obirati kosti. Kljub temu, da je čebule veliko, se je v jedi ne čuti, v jedi pa je videti, kot bi bilo notri naribano zelje.

Za prilogo je največkrat kuhan riž.

(posebna izdaja ZDRAVJE, Ribe na 150 načinov, 1987)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tinko, hvala. Zdi se zelo okusno.

Kupujem file postrvi, bom poskusila s to varianto.
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pa zmrznjeni fileti morskega psa, vitkega soma ali kaj podobnega, so zelo poceni in okusni. Sicer pa som ali ščuka, če mi uspe ulov.
Pozimi, ko ni domače paprike, kupim ˝tribarvno˝. Je jed še bolj pisana. Če zmanjšam količino mlete pekoče paprike, uporabim sladko.
Za vse, ki čebule ne marajo, jo v tej jedi ne občutijo.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tole pa mora bit top, hvala Smile_________________go with your instinct to live as you want
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Žlehtnoba! Enostaven recept, hitra priprava in dober okus.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Za tole sem ti dolžan pa eno MEGA ZAHVALO. Neverjetno, res. Jaz sem sicer naredil "lososa po madžarsko" Very Happy

Ampak vse je bilo tako, kot praviš - "čebulca kot ribano zelje", uporabil sem tris paprik, da je še izgledalo "noblih".

Pa vse skupaj je tako hitro pripravljeno! Zraven sem dal samo kuhan riž brez kompliciranja... Matr, na tuj (tvoj) račun sem danes v očeh drugih prejel dodatne bonus pike, haha Cool

P.S.: Mogoče samo moj dodatek: za tisto maščobo sem kombiniral kanec oljčnega olja v vročo ponev, po minuti ali dveh pa še košček masla. Vse ostalo pa je bilo tako, kot si zapisal (tisto malo vode je bilo v mojem primeru 2dl)._________________go with your instinct to live as you want
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Me veseli. Recept je v knjigi zelo suhoparen. Tudi olivno olje ni bilo tako popularno ob izdaji knjige, kot je sedaj. Za maslo si tudi sam odkril, da jed popestri. Vode je potrebno dodati 2 dl, če želiš, da je meso lepo pokrito. Kuham nekoliko dlje, kot nekaj trenutkov, na temperaturi, da le rahlo povreva.
Odgovori