Mi je všeč ko se vidi ambient v katerem raste, prirast (je lep in bujen). Ravno to sem želel, skratka rastlina "funkcionira" in ne vegetira. Sicer pa so salixi, kolikor vem dvodomne rastline, tvoja pa je torej ....? Iz slik bi rekel da je ON. Si bila morda kaj pozorna na čebele, namreč ravno moška socvetja (sive mačice) so spomladi bogat in ključen vir cvetnega prahu in, če je le kolikor toliko solidno vreme polna čmrljev in čebel.
Kot zanimivost, pravzaprav presenečenje za mene (sem "kao" vrtnar) je ugotovitev zgoraj omenjene dvodomnosti. Zadnji dve, tri leta z malce več pozornosti opazujem naravo okoli sebe in predvsem čebele na različnem cvetju. Pred tem, za to enostavno ni bilo časa. Skratka, mačice so bile za mene vedno neko šavje iz grabnov, jarkov, mlak, .... današnja mularija bi opisala grmado kot: "kr nekej", no za mene je bilo to samo grmovje. Nič več. Kot rečeno spomladi opazujem čebele, v račun pa mi ne gre zakaj nekateri grmi lepo razvijejo mačice, med tem ko drugih mačice ostajajo zelene in prav nič puhaste. Seveda , Pero Lovšin je že takrat pel, da je Boh tretji dan ločil kopno od neba, na kopnem pa je polje zacvetelo. Je že vedel, jaz sem pa ugotovil. Mačo in mačica, to bo torej.
Drugače pa je ona roza/bela/rumena/črna fotka mačice kot Boy George iz 80-ih.
Interesantna rastlina, bi se prilegla mojemu vrtu. Če in ko imaš namen kaj porezati bi se seveda priporočil za kakšen košček. Morda mi uspe in jo (ga) nagovorim, da požene korenine.
Sicer pa so salixi, kolikor vem dvodomne rastline, tvoja pa je torej ....?
l
Sploh ne nujno. Obstajajo vse možnosti, tudi na isti rastlini se najdejo eno in dvospolni cvetovi. Glede na število vrst, ki rastejo v Sloveniji avohtono in še na prinešene, pa je pričakovati, da pri vseh ni enako. Povrh vsega se številne vrste križajo med sabo. Koliko so potem potoimci plodni, ne vem.
metuljc, ali ni tako, da je znotraj roda enotnost glede spolne definiranosti po primerkih rastline. Ali pač obstajajo vrste salixov, ki imajo utečeno ženska in moška socvetja na enem osebku. Izjeme pa obstajajo, in vem, da se lahko pojavi tudi enodomnost pri posamezni rastlini.
juglans, znotraj rodu gotovo ne, pa tudi znotraj vrst ne. V naravi je pač tako, da imajo vsa pravila svoje izjeme, včsih je slednjie prevladujejo. Zato biologi govorijo o pravilih, načelih, .....ne pa o zakonih. Moj zapis temelji na osnovi raziskovalne naloge izpred precej let, ni govorjenje na pamet. Gotovo obstajajo vrste vrb, ki so dvodomne, najbrž je takih največ. Niso pa samo take. Ker si tako lepo opisal, kako zadnje čase opazuješ vrbe, se tega spet loti spomladi in boš najbrž presenečen. Vrba, ki nam običajno najbolj pade v oko je iva, pri njej se res na daleč vidi ali je "iva ali ivak".
No zdaj sem pa tudi sama malo v Se nisem poglabljala v ženski in moški cvet mačic, tako da vrba Iva na vrtu je potem sigurno "mačo", za tole črnocvetočo pa ne vem, je nimam na očeh, recimo z okna ali da bi hodila mimo, tako da moram prav namensko tja, pa še na sosedovo parcelo. Pa pazit da me ne vidi, uf imamo enega takega soseda , nam je vsa dreveščka in grmovnice polomil in porezal, čim je malo potegnilo na njegovo stran, ko pa sem jih pred leti hotela presaditi bolj v notranjost, da niso rastline preveč na robu, je dejal da njega pa rastlinje čisto nič ne moti. No zdaj pa ga je začelo strašno motiti, saj mora non stop kosit v nulo, ne moreš verjet in to ne travico, temveč travnik, na katerem zdaj raste samo še plevel. Potem pa ga zelo jezi, ko mora 1000 kvadratov pokosit in se izživlja nad rastlinami.
juglans, potaknjence lahko dobiš, zdaj bo ravno pravi čas prišel, če si se morda že odločil prit na srečanje pa jih tam dobiš, pa še amorfo a ne?