Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako izboljšati zbito ilovnato zemljo

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi pri meni je na delu vrta zbita ilovica. Če pokrijem že jeseni, je spomladi mokra in zbita, če pa šele spomladi, potem ko zmrzal naredi svoje, ostane vsaj vrhnjih par cm rahlih.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

brez dodatkov organske mase nobena folija ne pomaga
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pep: tudi to, ja.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jaz imam pod papriko črno folijo od pomladi do jeseni. Pod folijo ostane prst rahla.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Sem lani sadil krompir pod oziroma v debel sloj slamo in je bila dvojna kriza, dežja je bilo za utopit se, zemlja se pa zlepa ni segrela.
Črna folija se mi na prvi uč zdi super rešitev, ko posadiš pa slama ali posušena trava.
V Lj se zapeljem, itak bo treba pajke iz auspuha pregnat. Very Happy
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Lani sem na eno gredo vsipal vrečo komposta 30l razgrnil po površini in sadil v to sadike.Letos spomladi je zemlja super.Drugače je kot špeh.
Ni druge kot kompost.
Oldi

Bolj kot razmišljam o vsem skupaj, bolj mi je jasno, da različne vrtnine zahtevajo različen tretma, zato bi vas prosil za izkušnje ali vsaj nasvete poznavalcev vrtnin. Predvsem česen, čebula in solata.
Najprej bo na vrsti krompir, razmišljam, da zemljo pred deževjem pokrijem s prozorno folijo, da se hitro segreje. Posadil bi ga v nepreštihano zemljo, razmeroma plitko, nazaj pokril s prozorno folijo dokler ne "pride ven". Nato bi ga odkril in ko zraste ene 15, 20cm bi ga prekril z ene 10cm komposta, med vrstami samo da prekrije. Kaj menite. Pri krompirju tovrstno pokrivanje s polivinilom prakticiram že par let, ob preštihani gredi seveda, in je super. Pridelek je zelo zgoden, seveda ob skrbnem dvoslojnem pokrivanju, ko je slana.

živa je napisal/a:
Muha, ce pokrivam s crno folijo, zemlja ostane mokra in zbita, ce pa s prozorno, se pa presusi. Verjetno je odvisno od vrste zemlje. Pojma nimam, zakaj je tako.

Pri prozorni gre sončna svetloba in s tem toplota skozi folijo in direktno greje zemljo, pri črni se pa toplota ustavi na foliji, ki jo hladi zrak oziroma veter, tako da se manj toplote prenese na zemljo, zato manj izpareva oziroma manj suši.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas se že nekaj let krompir položi na zemljo in zakrije z rezano slamo, miskantom, tudi s senom... ali obratno, napravi se debelejši sloj zastirke in se, ko pride čas, gomolji zagrebejo v to zastirko. Krompir tako zelo dobo raste in rodi. Plastičnih materilaov, če se le da, na vrtu ne uporabljamo več.
Oldi

Sem dobil pravo cifro za kompost od Snage 01 200 35 25. Če prav razumem RCERO na Barju.
Razsuti 1t (2 kubika) 27€.
Big bag 1 kubik 49€
50l vreča 6,5€, torej kubik 130€
Vožnja z malim kamiončkom 30km daleč cca 100€.

Trenutno imajo stroj v okvari, popravljen bo čez cca teden 2, 3.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mogoče veš, kakšna je "čistoča" omenjenega komposta?
Odgovori