Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Izmenjava cepičev

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

spomladi 2020 sem posadila Merkur in Karneval ter Sirius. Siriusu moram odrezati spodnjo vejo, ker je prenizko, ostala dva delata lepo, lahko dam komu vejico.
Ravno tako imam dolenjsko voščenko. Ker je prepoved prehajanja občin, bom lahko ponudila poleti, za poletno cepljenje, če bo kdo želel. Lokacija je pri NM._________________Lp, Živa
Radovednež

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Optimist je napisal/a:
Komot tukaj napišeš kere sorte imaš za menjavo, zato je tema odprta. Konkretne stvari pa se zmeniš na zasebcu

Zmenjeno Very Happy te sorte imam torej za menjavo:
RedRiver, Ecolette, kitajska svetilka, paplerjev bobovec, saljut, fiesta, rdeči kalvil (cigančica), santana, fuji kiku, goldrush, crimson crisp, redlove (circe, odysso, lollypop, calypso), rubinola, landsberška reneta, premiera, mičurinka.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Radovednež je napisal/a:
RedRiver, Ecolette, kitajska svetilka, paplerjev bobovec, saljut, fiesta, rdeči kalvil (cigančica), santana, fuji kiku, goldrush, crimson crisp, redlove (circe, odysso, lollypop, calypso), rubinola, landsberška reneta, premiera, mičurinka.

Jaz sem v podobni situaciji. Pred parimi leti sem nasadil nekaj dreves, večinoma stare sorte (in nekaj novejših), par dreves je pa še od prej. Pa na enih par nekaj poskušam cepit, bolj za izobraževalne namene oziroma iz firbca, da vidim, če bo kaj ratalo. Tako da bi bil kandidat za kakšen cepič. Predvsem mi v oko pade paplerjev bobovec, landsberška reneta in crimson crisp. Za izmenjavo bi pa moral preverit, kaj imam primernega. Zagotovo lahko s starih dreves naberem mošancelj, zlata parmena, james grieve, idared. Z mladih sadik, ki še niso rodile, pa ne vem, če se lahko nabira cepiče ali ne. Če ja, potem bi se dalo dobit kanadko, boskopski kosmač, grafenštajnc, krivopecelj, bobovec, carjevič. Mogoče še kaj, bi moral na lokaciji preverit.
Radovednež

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

noam je napisal/a:
Radovednež je napisal/a:

Jaz sem v podobni situaciji. Pred parimi leti sem nasadil nekaj dreves, večinoma stare sorte (in nekaj novejših), par dreves je pa še od prej. Pa na enih par nekaj poskušam cepit, bolj za izobraževalne namene oziroma iz firbca, da vidim, če bo kaj ratalo. Tako da bi bil kandidat za kakšen cepič. Predvsem mi v oko pade paplerjev bobovec, landsberška reneta in crimson crisp. Za izmenjavo bi pa moral preverit, kaj imam primernega. Zagotovo lahko s starih dreves naberem mošancelj, zlata parmena, james grieve, idared. Z mladih sadik, ki še niso rodile, pa ne vem, če se lahko nabira cepiče ali ne. Če ja, potem bi se dalo dobit kanadko, boskopski kosmač, grafenštajnc, krivopecelj, bobovec, carjevič. Mogoče še kaj, bi moral na lokaciji preverit.

Super, nekaj se bo sigurno našlo za menjavo Very Happy Pri mladih sadikah pa osebno delam tako, da jih že kar hitro oblikujem in je velikokrat kakšna vejica odveč oz. jo moram prikrajšati (odvisno sicer kako mlade so). Si piševa v ZS
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni.
Imam kar nekaj različnih sort sadnega drevja. Če ima kdo kakšno željo po cepičih naj sporoči sorto in če jo imam mu lahko pripravim cepiče._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Bom dal le eno pripombo. Nikoli ne nabiram cepičev z drevesa, ki ni vsaj enkrat rodilo. Ne vem, koliko je kaj na temu.
Pred leti sem kupoval sadike v drevesnici. Ponavadi sadike krajšajo, da grejo lažje v avto. Pa sem vprašal lastnika, če si lahko vzamem kakšno vejico za cepit in mi je odvrnil, da lahko vse poberem, a rodilo mi ne bo.
Nisem poskušal, če je kaj na temu, ker mi je škoda izgubiti nekaj let, potem pa ne bi rodilo.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Tole je po moje bil samo nevoščljiv, pa si ni upal direkt rečt ne. Ker ni pametnega razloga, zakaj ne bi rodilo. Moj edini pomislek pri jemanju s sadik, ki še niso rodile, je ta, da sadika ni preverjena. Lahko je bila po pomoti narobe označena. Pa možno je (čeprav ni velika verjetnost), da pride do kake mutacije in je potem klon rahlo drugačen od originala (a la rdeči topaz ali kiku napram fuji in podobno), in ni nujno boljši ampak bolj verjetno slabši. Zato bi si jaz v takem primeru posebej zabeležil, da cepič ni preverjen.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

No, saj če bi takrat preizkusil (pred 30. leti), bi sedaj imel odgovor. Sem rajši previden, a me še vedno kdaj kaj neprijetnega doleti. Pred leti sem šel po cepiče brusniške hrustavke. Lastnik mi je nabral cepiče iz ene stare češnje, ki naj bi bila ˝mati˝ vseh brusniških hrustavk. En cepič sem si naskrivaj prisvojil iz mlajšega drevesa. Lani so prvič rodile. Same drobnice, le ena v mejah normale. Zapela je motorka in 10 drevesc je šlo na tla. Tisto enajsto je ostalo (zaenkrat), verjetno ga bom precepil, ker tudi ta zaostaja po debelini za češnjami, ki so sedaj na tržišču.
jozegartlc

Odgovor Napisal/-a jozegartlc »

Imam jablane: Red Jonaprince, Jonagold de costa, Peasgoodova reneta, Apistar..
Iščem češnjo Garnet, Early Korvik, Slivo: Hanita, Toper...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz pa iščem cepič slive Top Taste. Morda bi me zanimala tudi Jojo.
Odgovori