Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Helleborus - teloh

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hotela sem spuliti star odmrl list, pa mi je potegnilo ven še cvet, s pripadajočo koreninico vred. Posadila sem ga v zemljo, v kakršni je rasel. Cvet lepo napreduje in zori, novih listov še ni, a bodo gotovo, drugo leto, če ne prej.

Takole posajenega ponujam v posvojitev nekomu, ki bi ga želel imeti a z njim nima sreče. Primerne zemlje je v škatlici za začetek dovolj, kasneje se bo že prilagodil. Ni pa računati, da bi iz tega že naslednje leto dobili prekrasen cvetoč grmiček. Lahko traja nekaj let. Nove si lahko vzgoji tudi iz semena, če bo poskrbel, da bodo popadala na plodna tla.

"Slepi potnik" zraven je spomladanska torilnica.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem 8. maja mešičke dal v čajne vrečke, ker semena hitro pobegnejo.

Danes 15. maja so se nekateri že odprli.
Sem lani sejal in so spomladi vzklili.

Sem urejal 23.1.2020 Ker je Google požrl fotke morda niso takšne kot prvič so pa vse moje. So bile tudi prve, samo naložene iz google albuma
Nazadnje urejal/a Dajmar 23 Jan 2020 16:33; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Teloh od BorutaL ima že popke. Wink To bo prvi letošnji cvet. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dajmar, čestitam!

Pri mojem avtohtonem črnem telohu na prostem tudi opažam sejančke, a ker nič posebej ne skrbim zanje , komaj kateri preživi. Nekaj se jih je pa le razmnožilo. Zeleni na travnikih je veliko bolj sposoben razmnoževanja.

V bližnjem gozdu so se pričeli dvigovati od tal ob zadnji otoplitvi. V tem mrazu stagnirajo. Le sem in tja je kak cvet dovolj velik za v šopek (jih itak ne trgam, so najlepši v naravi), večina se jih še skriva pod listjem. Moji domači, tudi avtohtoni črni, so vsi na slabo ogrevani vzhodni in severni strani, v senci grmičevja in drevja, zato zacvetijo dober mesec za gozdnimi.
Uporabniški avatar
Plamenka

Teloh začenja cveteti.

Uporabniški avatar
Plamenka

Tistega na prvi sliki je mraz ožgal, pa tako nestrpno sem čakala, da se cvet odpre. Crying or Very sad
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Torej so tile orientalski bolj občutljivi od našega avtohtonega?
Uporabniški avatar
Plamenka

Zgleda. Cvetovi iz 2. in 3. slike so se samo polegli, rdeči popki so pa osmojeni. Če bi prej vedela, bi jih zaščitila.
Uporabniški avatar
Plamenka

To je moj mali nasad petih telohov pod kakijem. Pred svetlo roza so tudi sejančki, ki jih čez kak mesec, ko bodo malce večji, lahko oddam.

Helleborus orientalis White Spotted Lady
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Čudoviti!
Odgovori