Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

jernej11

Odgovor Napisal/-a jernej11 »

Zdravo,

kdaj se pognoji z AS gnojilom?

lp
robertg

Odgovor Napisal/-a robertg »

babaco je napisal/a:
Najbrž kar cvetna monilija.

In kako bi letos to preprečil?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vse monilije so od vraga. Lahko ti poberejo bo 80% pridelka. Najhuje je če je
mokra pomlad. Za zaščito je kar nekaj sredstev npr.: Score, Swicth .....
Poišči v seznamu FFS. Je tudi nekaj ekoloških sredstev Serenade, Labicuper, ...
Natančno se drži navodil in pazi na čebele!!!
Jernej11
Z AS gnojimo ti pred cvetenjem in nato še 2x na 14-21 dni. Vsakič 5-8 dag,
odvisno od starosti grmov. Predvsem pa stran od grma, da ne zažgeš korenin._________________Narava vse povrne!
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Irenca je napisal/a:
V Kalii v Kranju so me poucili, da je amonsulfat staro ime oz. stara zadeva in da se tega naceloma ne da vec dobiti, da je temu ustrezno zdaj specialno gnojilo za borovnice.
Anyway, sem kar obupala nad tem, da ga kje dobim, in nabavila neko gnojilo, ki mi ga je ponudila gospa prodajalka.
Tezko sprejemam dejstvo, da v danasnjih casih, ko naj bi bile stvari naceloma veliko bolj dosegljive, clovek ne more na obicajen nacin (nakup v trgovini) priti do necesa, ki naj bi po besedah nekaterih izmed vas delalo cudeze.

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Amon sulfat imamo v ponudbi, zaloga je odvisna od trgovin, zato bo najbolje da se obrnete na vam najbližjo. Podatke boste našli na spletni strani www.kalia.si.

Lep pozdrav, Semenarna Ljubljana. 🌱

očitno si naletela na pametnjakoviča, ki nima pojma in si vse razlaga po svoje....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V Kalia je kot labirint, imaš srečo, če najdeš tisto, kar iščeš, pa ni ravno najbolj običajna zemlja ali seme.

Šla sem na gornji link, nato še na spletno stran Semenarne Ljubljana in kljub polurnemu iskanju nisem našla zadetka Amonsulfat, niti Pratiko (pod tem imenom naj bi prodajali amonsulfat). Je pa verjetno tudi pri njih vse v 25 vrečah.

PS: amonsulfat Pratiko Semenarna priporoča za gnojenje KROMPIRJA:

" GNOJENJE KROMPIRJA:
Gnojila vsebujejo: • kalij v obliki kalijevega sulfata • dušikova gnojila, ki vsebujejo del dušika v obliki amonsulfata
in žveplo (SO3) žveplo je pomemben dejavnik preprečevanja nastanka krompirjeve krastavosti. Priporočamo:
Osnovno gnojenje: • NPK 6-12-22S + 2MgO+21SO3 (kalij v sulfatni obliki), ali • NPK 6-8-16S + 3MgO+27SO3 (kalij
v sulfatni obliki), ali • NPK 6-12-24 +8SO3 (kalij v kloridni obliki - cenejše vendar manj primerno) Dognojevanje:
• UNIKO 25,5N +44 SO3 (vsebuje 17,5% amonsulfat + 8% urea) • N-GOOO 26N+44SO3 (podaljšano delovanje N
do 90 dni-srednje in pozne sorte) • amonsulfat PRATIKO 20,5N + 58 SO3 (zgodnje sorte)"

"
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Pri meni lahko dobiš AS v 1kg ali 2kg in tudi druge količine natehtamo.
Brez dušika borovnice trpijo pomanjkanje dušika in hirajo!!!_________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Nabavil sem 25 kg amonsulfata od Njive, tako da če kdo rabi in se lahko oglasi, sem na voljo za manjše količine za področje Maribor - Madžarska Smile
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

@crtj: to misliš Njiva d.o.o. - Vetisa?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja,tako.
robertg

Odgovor Napisal/-a robertg »

ferdo36 je napisal/a:
Pri meni lahko dobiš AS v 1kg ali 2kg in tudi druge količine natehtamo.
Brez dušika borovnice trpijo pomanjkanje dušika in hirajo!!!

Kdaj in kje se lahko oglasim
Odgovori