Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polži

Odgovori
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Mesecnik je napisal/a:

Muha, ma ce zacnem valit polzja jajca, je pa po moje ta zadnje Laughing .

bhuahahaha palec gor ,

Mesecnik je napisal/a:

Bom pa najbrz naredila crvjo farmo. Proda kdo kaksno kilo pravih kompostnih crvov?

Deževnike pa lahko kupiš tu, biobrazda , v kolikor nima nihče viška v kompostnikih. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

dedek je napisal/a:
Letos sem kupil vrečo apna v prahu in ga posipal okrog vrta in po stezah. Pomaga! Po samem vrtu ne smem, ker imam lužnato zemljo. Tisti s kislo zemljo, bodo imeli dvojno korist, če posipajo tudi okrog rastlin. Apno jih izsuši. Nečakinji sem predlagal race. Povedala mi je, da jih je enkrat spustila v rastlinjake (goji rože) in so se zadavile z rdečimi polži. Bil sem zgrožen. Confused
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Če je veliko polžev in če imate tekačice, pa v bližini ni vode, se hitro zgodi to.
Al jih poberete in jih postopoma krmite. 5 rac tokom dneva poje ene 2 kg polžev.
Ali imate zraven rac vedno vedro vode.
Ali pa prva pomoč, če se raca že davi. Polža je potrebno spraviti po požiralniku naprej. To naredite z brizgo vode, ki jo špricnete v požiralnik (navadno tega ni pri roki). Meni se je bolj obneslo, ce sem prijela raco in ji z stiskanjem vratu, kjer je polž, spravila tega naprej (ne je davit). Potem pa brž do vode.

Drugače pa bi jih morala gnati skozi rastlinjak, da mimogrede poberejo polže. Ne da jih iščejo. Potem to ponoviš ene parkrat vsak dan. Zraven pa vedro vode.
Če je veliko polžev, jih bodo tekačice žrle tako dolgo, da bojo poginile:s_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Mesečnik. Svašta. Zanimivo. Presenetljivo. Koristen napotek.

Bi imel še eno vprašanje, pa ga bom zastavil v "račji" temi.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Polži-za izvoz jih imam.

Nekateri so še tako majhni,da jih opaziš šele ko si sklonjen nad zemljo.
Jedo total vse.Zelena,ognjič,tagetes,zelje,čebulo,por tudi na česnu so.

Opažam pa da jih je največ tam,kjer nismo štihali in dodajali kompost-ampak smo potresli biogreno Sad .

Tista vrečka biogrene je že nekaj let doma in zagotovo jo nikoli več ne bo Evil or Very Mad_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sedajle se bo začela invazija Evil or Very Mad .

Sem in tja berem o "električnem pastirju za polže". Je že kdo poskusil z njim? Če je, kje se zadeva dobi? Meni je bilo lani čez glavo, da sem morala pobirati polže na sosednji veliki parceli, ker bi drugače vsi prikorakali na moj vrt. Letos bi mi tak pastir prav prišel, da bi ga potegnila ob meji.

Zaenkrat jim nazdravljam s pivom Wink . Paše tako velikim, kot malim, a sumim, da je med njimi kar precej abstinentov Evil or Very Mad .
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

električni pastir je bakrena žica, ki deluje kot električni pastir. Jih strese. Sama tega nisem prakticirala, sem prebrala. Polžev za izvoz. Sem 3 x letos sejala solato, so vso požrli. Imam boj z njimi, te dni sem jih pobirala zjutraj in zvečer. Žrejo vse._________________Lp, Živa
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Polže pobiram že od jeseni, saj so se zaradi mile zime močno namnožili. Niti ne vem od kod vse prihajajo. Tudi v rastlinjaku odkrivam vedno nove. Hujše invazije mogoče ravno zaradi stalnega pobiranja še nisem doživel (tok, tok ob les).

Sem pa pred cca 14 dnevi preizkusil zeleno galico in jo posipal po kupu od koder so večinoma hodili, ter tu in tam po travi in ob kakšno gredo. Mislim, da pomaga. Na kupu se je očitno poznalo, ker jih lep čas ni bilo na spregled. Zelena galica pomaga tudi proti mahu v travi. Če jo je preveč, pa zna osmoditi tudi travo samo.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

V kalii imajo novo sredstvo proti polžem FERROMOL.Je nestrupeno za ljudi in domače živali ter popolnoma ekološko.Stane 14,50 evra/kg,kar je vsaj za 1000 m2.(7 kg/ha)_________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Naša KZ ga prodaja že vsaj 3 leta Very Happy . Je kar učinkovit, a kaj, ko se nenehno ležejo novi ali prihajajo iz površin, kjer jih ne zatirajo. Oz. jih zatirajo tako, da jih mečejo na sosedovo parcelo Rolling Eyes . Ni iz mojih izkušenj, ampak razvidno iz prenekaterega pisanja na različnih forumih. Ljudje se sploh ne zavedajo, da tile rdečkoti niti približno niso tako počasni in nemobilni, kot bi radi verjeli.

Moja lanska izkušnja: potresati sem morala približno enkrat mesečno, moja in sosedova parcela skupaj imata nekaj čez 1.000 m2, Končni strošek: 4 x 14,50 €. Ni ravno malo, kajne.
Odgovori