Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Coriandrum sativum - koriander

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da sem 1x samkrat sejala koriander, ki res hitro zraste, hitro zacveti, je pravzaprav lepa okrasna rastlina, ameni listje res izjemno smrdi po stenicah, onih, zelenih, pri nas šuštarji imenovanih.
Ja, plodovi imajo drugačen vonj in okus.
Si pa res ne predstavljam hrane, v kateri bi bila količina listja, kot jo, recimo, uporabi J. Oliver (pa čeprav je tisti koriander iz rastlinjaka in ima najbrž manj močan vonj).
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Izgleda, da nas ima hči namen osrečevati prav z zelenimi listi Cool Confused . No ja, domov pride za en mesec in pol, valjda bomo zdržali ob azijskih dobrotah ..... Embarassed

Včeraj sem v Kaliji dobil zadnjo vrečko semena. Sedajle grem sejati, bom uporabil kar plitve lončke, ali posodice. Kar sem prečital, so ravno zeleni listi najbolj zahtevni za pridelavo. Rastlina hitro raste, ampak listi ki zrastejo nekje nad višino 15 cm so že neuporabni. Zato priporočajo setev na dva tedna, za vedno sveže liste.

Pa presajanja ne mara, takrat pospeši in začne cveteti. Pohvalno za pridelavo semen, ampak adijo čudoviti, aromatični, delikatesni listi Laughing_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 10 Mar 2021 21:03; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tvoja ljubezen do hčerke je neizmerna. Nič ne pretiravam - boš sam ugotovil, ko boš probal prvo porcijo listov. Laughing_________________naredimo svet lepši
mfranc

Brbr, mogoče pa se mi bo tale ljubezen izplačala?

Namreč odkrivam nove podatke o uporabi koriandra, celo koriandrovih svežih listov ....
Zadeva ni tako enostavna, kot bi sodil po mnenju nas tule na forumu, he, he. Izgleda, da je "vsa znanost" pri uporabi koriandra, da se ta uporabi s začimbnicami in glavnimi sestavinami, ki prinesejo harmonijo okusa! Epohalno odkritje, a ne? Laughing

Ko sem omenil azijsko kuhinjo, sem to omenil čisto na pamet, iz nepoznavanja svetovne kulinarike. Sedaj vidim, da se koriander precej pojavlja po svetovnih kuhinjah. Recimo mehiške (koriander se zelo pogosto pojavlja skupaj s čilijem), pa judovska kuhinja ga precej uporablja.

Doma sem našel hčerkino kuharsko knjigo znanega židovskega chefa Yotam Ottolenghi-ja in Sami tamimi-ja, Jerusalem: A Cookbook. V knjigi so recepti iz Jeruzalema, ki je verjetno pravi kuharski babilonski stolp. No, v knjigi ima hči s trakom označeno stran recept: polnjeni krompirji ..... Wink . Seveda je v recetu izmed mnogih začimb tudi koriander.

V glavnem se mi dozdeva, da je ena jed že določena Wink .

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/27/yotam-ottolenghis-coriander-recipes google recepte še kar uporabno prevede._________________mfranc
mfranc

Mi je polepšal dan! Wink

Je že zunaj, v sedmih dnevih. Na sobni temperaturi 21 do 22 stopinj Mogoče celo malo manj, lonca sta bila na tleh._________________mfranc
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

na vrtu puščen se razraste vsepovsod, še sosedom se bo zasejal. jaz ga pustim. Nekaj poberem za uporabo semen v kuhinji (jagenček, svinjska pečenka), ostalo pa leti naokoli.

nezahteven._________________Lp, Živa
mfranc

Živa, kdaj pa je tak samosevec zunaj, oziroma že uporaben za recimo trganje listov?_________________mfranc
živa

moje izkušnje kažejo, da ni prav hudo občutljiv, nikoli nisem pozorna, ker ga večinoma populim tam, kjer moti. Če je prezimno trden, ne vem, . Verjetno seme vzklije takoj, ko se zemlja primerno ogreje.

Ti bom sporočila, kdaj bo letos viden na njivi._________________Lp, Živa
živa

Trganje listov - ne vem, ker jih ne. mi res neprijetno dišijo. Ko bodo, ti jih lahko natrgam._________________Lp, Živa
mfranc

Živa, hvala za podatke.

živa je napisal/a:
Trganje listov - ne vem, ker jih ne. mi res neprijetno dišijo. Ko bodo, ti jih lahko natrgam.

Da ne govorim o "čudnem" okusu Cool Wink

Včeraj zvečer je šla hči v Leclerca; poleg željenih artiklov, je kupila tudi nekaj lončkov svežih začimbnic. Rožmarin, Maroško meto, in koriander. Sem ga takoj pokusil, res najbolj zoprn okus kar se jih spomnim.

No ja, nazadnje bom koriander vendarle še spoštoval, zaradi njegove sposobnosti preobrazbe v dobro začimbo, he, he._________________mfranc
Odgovori