Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

crtj je napisal/a:
Nabavil sem 25 kg amonsulfata od Njive, tako da če kdo rabi in se lahko oglasi, sem na voljo za manjše količine za področje Maribor - Madžarska Smile

Granulacija je zelo fina, kot mleta kuhinjska sol.

Proizvajalec pravi, da se lahko uporablja tudi listno - https://www.vaniperen.com/products/ammonium-sulphate/

Tu je sicer verjetno treba biti nežen, ker se spomnim, da se recimo močno dušična urea uporablja kot defoliant - za prepričevanje listov, naj že enkrat odpadejo, da lahko gredo rastline spat, če se pričakuje zgodnji mraz jeseni.

Z drugega mesta:

Q: What is the application rate for Ammonium Sulfate to dissolve in water (foliar application)?

A: We recommend dissolving 1 to 3 tablespoons per gallon of water

(1 gallon = cca 4 litre)

enapi

Odgovor Napisal/-a enapi »

Pozdravljeni borovničarji.

Ali je za škropljenje z bakrom že prepozno? Prilagam sliko ene od AB, ki najbolj poganja. Če še lahko poškropim, potem v kakšni koncentraciji?
Pa še eno vprašanje. Je sedaj čas da se prvič pognoji z amonsulfatom?

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Bravo, lepe in močne, pokončne rodne veje. Nič "metličasto" razraščeno. Tukaj bo dober pridelek.
Po moje je danes ali jutri popoldne primerno, ko ne bo premrzlo. Naj ne bi bilo pod 6 stopinj za škropljenje z bakrom. Je pa verjetno že kar skrajni čas.

Za amonijev sulfat bom pa jaz še 14 dni počakal.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Amonsulfat šele na začetku maja, tri obroke na 14 dni. Pa previdno raje manj, da ne požgete korenin. Jaz svojih nisem gnojil že vsaj 6 let, a rasejo in rodijo ko nore.
enapi

Andrej Banko je napisal/a:
Bravo, lepe in močne, pokončne rodne veje. Nič "metličasto" razraščeno. Tukaj bo dober pridelek.

Me veseli vaš komentar, saj je bilo v ta projekt vloženega kar nekaj truda. Sadike sem posadil lansko jesen. Nabavil pa sem jih pri Ferdu. Očitno so res kvalitetne. Jupi

Andrej Banko je napisal/a:
Po moje je danes ali jutri popoldne primerno, ko ne bo premrzlo. Naj ne bi bilo pod 6 stopinj za škropljenje z bakrom. Je pa verjetno že kar skrajni čas.

Za amonijev sulfat bom pa jaz še 14 dni počakal.

Z bakrom sem šel danes kar v akcijo. Z amonijevim sulfatom pa še potem počakam.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Po škropljenju z bakrom morajo biti jutranje temperature nad 0.
enapi

Danes zjutraj je bilo -1. Upam da to nebo problem.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Boš opazoval in povedal.
Borovnic sicer ne škropim, ker tudi brez tega pri meni dovolj lepo uspevajo. Škropim pa z bakrenimi pripravki breskve. Letos je pri nas tako, da je bil kak dan topleje in deževno (priporočajo škropljenje tik pred dežjem), potem pa naslednje dni razjasnitev in hladna jutra. Na daleč nisem opazil nekih poškodb, oziroma sploh ne vem, kako bi naj ti ožigi izgledali.
V primeru ohladitve vremena in padca nočnih temperatur pod 0 °C se škropljenje opravi šele po ponovni otoplitvi (nočne temperature nad 0 °C) zaradi preprečitve morebitnih ožigov.
Prav tako ne vem, koliko dni po škropljenju bi morala biti temperatura v plusu.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz tudi nikoli doslej nisem opazil kakšne škode, pa je verjetno pogosto potem dan ali dva po škropljenju nočna šla do nič ali še malce nižje, tudi letos.
enapi

Kaj pa bi se lahko zgodilo v najslabšem primeru?
Odgovori