Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Robida - Rubus fruticosus
-
- Kraj: Domžale
Ja, vreme je za robide letos popolno! A ko je bil tule samo en dan deževen&hladen, sta takoj 2 plodova splesnela - itak, ne?
Robide tako počasi zobam povsem zrele že 2 tedna, seveda pa so zaščitene pred ptiči.
Oooogromno pa jih je tudi v naravi in prav tako zdravih. Mi je pa čudno, da so nedotaknjene s strani živali...
Robide tako počasi zobam povsem zrele že 2 tedna, seveda pa so zaščitene pred ptiči.
Oooogromno pa jih je tudi v naravi in prav tako zdravih. Mi je pa čudno, da so nedotaknjene s strani živali...
Ja, letos je top vreme za robide. Gojene je traba zalit, pa ponorijo In ker je (bilo) vlage malo, so slastne in povsem zdrave.
Mimogrede: ve kdo, zakaj (moje) robide sesajo muhe, ne pa ose in sršeni? So robide edino sadje, ki ga najedajo pretežno muhe? Kar je sicer prima, saj ne delajo pretirane škode, le zgleda ne najbolje...
Mimogrede: ve kdo, zakaj (moje) robide sesajo muhe, ne pa ose in sršeni? So robide edino sadje, ki ga najedajo pretežno muhe? Kar je sicer prima, saj ne delajo pretirane škode, le zgleda ne najbolje...
GrGr je napisal/a: |
Mimogrede: ve kdo, zakaj (moje) robide sesajo muhe, ne pa ose in sršeni? |
Verjetno posebej izbirčna lokalna podrasa os in sršenov. Za sršene ne vem, ampak pri nas se ose tudi robid ne branijo. Je pa res, da ne naredijo niti približno toliko škode kot na grozdju. Grejo izključno samo na popolnoma zrele plodove. Pri robidah je to zelo kratek čas, tako da verjetno zaradi tega ne uspejo veliko uničiti.
živa je napisal/a: |
pri meni je poleg os vedno polno muh na malinah in robidah, in to velikih, ne majhnih kuhinjskih. |
Ja, pretežno take. In tiste vesoljske, zelene
Ose mi že leta sesajo solato. Letos pa so postale tako razvajene, da v njej kar poležavajo in prespijo. Resno! Zavlečejo se nizko v pazduhe listov in tam vse mataste počivajo(?), tako da moram bit prav previden pri trebljenju :-o Pa verjetno ne zaradi vode, saj je ta tudi na listih, ki so dnevno poškropljeni - seveda z deževnico iz štirne.