Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - nadaljevanje

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Asimina - nadaljevanje

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
jure54

Odgovor Napisal/-a jure54 »

Nadaljevanje od tule. Res se je v prvotni temi nabralo že kar malo preveč strani in je čas, da začnemo pogovore od začetka. Je pa tam napisano veliko koristnih napotkov, zato se splača občasno pobrskati tudi po njej.

dodala: muha

Naj se ta 96seta stran že skida!

Prvi cvetovi na 1.aprila!? 14.dni prej kot lani.
Nasad 60tih asimin sem zasadil septembra predlani(torej 2019). Jame smo skopal že julija, kopalje kopač z šaflo 90cm in tud 1m globoko. V vrnjeno zemljo sem dodal krjolo komposta, krjolo hlevskega gnoja, 2lopati apna, 2lopati zdrobljenega apnenca in 2 lopati pepela. Zemlja je alkalna z ph 7.5.
Kopač je vse to dobro premešal, take sadilne jame so potem čakale do 20.sept.
Sadil sem v vrste, med njimi je 4m in med sadikami. 3,5m.
Parcela je ograjena z el. pastirjem, tako da težav z prašiči in srnadjo nimam. Na robu parcele sem na hrastu vodoravno pritrdil plastičen sod za gnezdo sovi, no zdaj že popoldan ukajo trije navadni čuki, zato tudi voluharja nimam.
Polže pa pobiram ob vsakem vlažnem ali deževnem dnevu. Najraje ponoči, čelko na glavo in veliko pinceto v roke, pa fruc flašo. Zdaj sem jih opazu samo v kompostu, sicer imamo suš, zadnji dež je bil 11.t.m.-7mm,tako da sem tud asimine že zalival.
Zalivanje imam izvedeno z kapanjem 10cm od stebla.
Ob sajenju asimin v sad. jamo sem se ravnal po napotkih Matice
Lanski prirastki so bili povprečno za steblo povprečno 70cm,najmanj 15,največ135cm,veje pa povprečno 45cm, nejveč 75cm.
Letos asimin nisem obrezoval, razen izjem: odstranil sem veje ki so raste pravokotno glede na vrsto in bi jih polomil ob frezanju, ob asimini namreč plitko frezam, da ni plevela približno 120 X 120cm,po frezanju pa pogrnem debelo zastirko iz ječmenova slame, katero še čez leto obnavljam z odkosom
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

"Zemlja je alkalna z ph 7.5."

Jaz sem pa bral nekaj let nazaj nekje na internetu, da ima asimina rada malce kislo zemljo in sem 2019 tri posadil na rob travnika v bližino smrek. Takrat so začele dobro rasti, do začetka Julija so naredile kakšnih 20cm potem jih je pa toča dobila. Od takrat dalje niso šle več nikamor. Tudi lani ne. Bom videl kaj bo letos. Če toča polomi asimini vrh, si takšna asimina opomore in raste dalje?

Okoli korenin so tudi krti rili sem opazil. Ker sem bral, da krtom korenine asimin ne teknejo, jim nisem zaščitil korenin.

Jih bom pognojil z Agrolitom bioorganikom pa bom videl kaj bo letos.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Boštjan, krtom zagotovo ne teknejo nobene korenine, krti so žužkojedi. Wink
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

metuljc je napisal/a:
Boštjan, krtom zagotovo ne teknejo nobene korenine, krti so žužkojedi. Wink

Tudi voluharju ne teknejo, tako kot tudi orehove ne._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
jure54

Odgovor Napisal/-a jure54 »

Pomota, se opravičujem.
Pri asiminah imam kislo zemljo z nizkim ph, zato sem v s. jamo dodal apno, pepel.....
Zmotil pa sem se, ker sem istočasno sadil 20 maronov, na teren kjer sem skrčil gozd, kultura pa mora ostat gozd in gozdar se ni strinjal z asiminami,katerim bi zemlja tam ustrezala.
Tako imam dva terena po pol hetarja kjer popravlja ph vrednost. Z glavo skozi zid mi je rekel prjatu.
Še to:da je zemlja kisla pove ravno divji kostanj in praprot. Lp
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hojla.
Od prve posajene asimine pri nas na Slovenskem je preteklo že kar nekaj časa, pa me (spet) zanima: plodovi katerih kultivarjev so vam všeč, katerih pa ne bi več sadili?
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Glede na pozebo, so mi letos ponovno cvetele: Sunflower, Mary Foss J., Rebecca´s G., Prima1216 in Shenandoah.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... in verjetno so mlajše in še niso rodile. Koliko let pa rabi asimina, da zarodi?
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Meni je 5. leto prvič zarodila.

lp
Odgovori