Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2021

Odgovori
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Na Bledu tudi minimum -3, tako da smo že danes na meji. Samo se ni za sekirati, ker bo itak požgalo v sredo in četrtek. Sliv, breskev in češenj letos ne bo.

Bolj me matra, kako bo takrat z vegetativnimi poganjki, ter če uspe preživeti kakšen cvet jablane in hruške(odvisno od sorte so med odpiranjem brstov in prvimi odtenki roza/bele na cvetnih popkih)
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Glede na to, da bo pred prihodom izrazito hladne fronte pihalo in snežilo, je pokrivanje praktično nemogoče. Na moji lokaciji (Vrhnika) odpadejo tudi vsi ostali ukrepi za preprečevanje pozebe, poskušal bom reševati drevesa.

V preteklih letih (to je že 5 pozeba v zadnjih 6 letih, tako da nekaj izkušenj že imam :( ) se je pojavil problem poškodb lubja. Drevesa so že v soku, ob tleh je temperatura še nekaj stopinj nižja od izmerjenih, če traja dlje časa, lahko pride do hudih poškodb lubja. Tako drevo eno leto še raste, naslednje leto pa se posuši.

Kaj menite, so drevesa že dovolj v soku, da lahko pride do takih poškodb? In kako to preprečiti?

Razmišljam, da bi drevesa oblekel v plast sena ali koprene do višine 50cm od tal.
krnekdo

Petkovo deževje je ponekod dobro zalilo, kar sigurno ni pozitivno v tej situaciji. Škoda bo, vprašanje samo, kako huda.

Če boš zavijal, to počni v torek po sneženju. Mokra slama in koprena ti ne bosta nič koristili.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Gledam lanske podatke na meteoblue za MS in vidim eno zmrzal na prehodu meseca marec-april in drugo sredi aprila. Če smo po takem stanju še vedno imeli lepo letino češenj, kar me je presenetilo ... verjetno tudi letos še ni vse izgubljeno, če bo le držalo napovedano, da naj bi v naših koncih mraz od srede do petka bil dosti manj izrazit kot drugod po državi.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ravnokar sem poslušal poročila. Jutri po celi Sloveniji sneg, od pet centimetrov, do petnajst centimetrov.
No, to pa je obet za zelo nizke temperature po celi (zasneženi!) Sloveniji! Shocked

Redkokdaj sem vesel napačne napovedi; tokrat bi bila dobrodošla .... Rolling Eyes_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 05 Apr 2021 14:46; skupaj popravljeno 1 krat
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

napovedi se hitro dvigujejo, ce bo sreca znamo celo preziveti kokr tolk

iz -10 smo se zelo priblizali nuli

LP
Dejan
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas noro vleče iz JZ smeri, z morja... - iz te smeri zmeraj prinese dež.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tudi pri nas noro vleče; če bo jutri sneg, je treba že danes namestiti zaščitne tkanine in folije. V takšnem vremenu je to nemogoče Evil or Very Mad

http://blog-histoire.fr/wp-content/uploads/1970/01/monroe-200x300.jpg

Cool_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

krnekdo

Na Bledu je bil minimum -6,8. Od tega 3 ure okoli -6.
Po moje sem letos na totalki
Odgovori