Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Torej so veliko bolj "trdoživi", kot bi človek pričakoval. In jim verjetno tudi nizke temperature in zmrzal po cepljenju ne morejo kar tako do živega... (?)
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

mravlja je napisal/a:
Sem spoznal moža, ki pravi, da cepiče hrani zamrznjene v zamrzovalni skrinji - in da mu "preživijo". Ali je to sploh lahko res?

Jaz sredi marca odrežem cepič ter cepim isti dan, pa se vse prime. Ko sem shranjeval v hladilniku so bili rezultati zelo klavrni._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Tudi jaz shranjujem v hladilniku. Rezultati so včasih tudi 100%. Sem pa shranil tudi v vlažni kleti in je bilo tudi OK.
mravlja

Jih hranim v hladilniku, na 2-4°C - vse po "pees-u", zaradi ne-časa in pomladnih zmrzali bom s cepljenjem šele začel. Zanima me, kaj bi se zgodilo s pocepljenimi cepi, če jih doletijo mraz, sneg ali led. Tako je/bi bilo letos.
Sicer pa, bomo videli...
(pravi slepi...)
Juarez

Odgovor Napisal/-a Juarez »

Tisti, ki jih imate v hladilniku, jih verjetno vmes kaj prezračite?
Jaz sem jih letos prvič shranjeval v hladilniku in sem šele na dan cepljenja jih odvil in večina jih je bilo že malo nagubanih, razen jablane so se dobro držale - verjetno ker so bile zadnje nabrane. Kakorkoli, včeraj sem vse pocepil in zdaj čakanje, ki ga najbolj sovražim. Upam, da se kaj prime, če ne bo problem z motivacijo!
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Cepiče naberem in isti dan cepim. Razen tiste, ki jih dobim od donatorjev in so jih imeli shranjene v hladilniku. Uspeh zagotovljen. Češnjam in slivam se že odpirajo popki in imajo prve lističe.
Mraz in pozebo cepiči preživijo brez zaščite.
mravlja

Hvala ti za gornji zapis, tinko.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

tinko je napisal/a:

Mraz in pozebo cepiči preživijo brez zaščite.

No vsekakor se pri pozebi slabše primejo. Cepljene jablane teden pred prvim aprilskim mrazom bodo kot kaže imele tam okoli 40% uspeh. Sicer nič groznega, a opazno slabše od 80-90% uspeha, ki ga imam ponavadi.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Cepil sem med 25. 2. in 25. 3. Najprej češnje in slive, marelico, breskev in mandelj, asimine, nato še jablane in hruške. Do sedaj lepo kaže. Le kivi je pod vprašajem, ker je že odgnal in so očesa pomrznila.

Verjetno je čas cepljenja odvisen od kraja. Niso povsod enaki vremenski pogoji.
mravlja

Zanima me, po kolikem času odvijate cepljena mesta.
Odgovori