Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kremice, mila ...
Goveji loj da krasno milo, z ravno pravim razmerjem med čistilno močjo, trdoto, trajnostjo med rabo, mazavo peno, mehurčki in ne suši kože. Ampak ga je težko dobiti.
Te dni se mi je nasmehnila sreča in sem ga dobila precej, zdaj ga pa talim. Nisem vedela, da pride surov goveji loj tako trd, kar naprej moram brusiti nož.
Ampak ko je staljen, ga je veselje pogledati (z mojimi očmi, seveda).
Zraven me še zabava s takimi vzorčki. Sicer je zgornja površina povsem gladka, kaj se je dogajalo v tej posodi, pa ne vem.
Najlepše je seveda, ko je loj lepo očiščen nečistoč, opran, nalit v večje PVC lonce, strjen, izlončen, označen in pospravljen za kasnejšo rabo.
To bo še mila _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zdaj je bilo iz tega loja že kar precej mila in gre zaloga staljenega h koncu, imam pa v zmrzovalni omari še surovega.
Med drugim so nastala mila s satjem in čebelicami, gorenjski nageljni pa cvetovi sončnic.
Milo je narejeno z delom olja, v katerem sem nekaj tednov namakala anato v prahu, čebelice so pa v milno maso dobile kakav. Malo preveč, vidim zdaj, tako da so mogoče to čmrlji ...
Zdaj pa modelčke lahko vrnem AB-ju. (Le kaj bi brez njega tukaj na forumu, jaz pa sploh!)_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Med drugim so nastala mila s satjem in čebelicami, gorenjski nageljni pa cvetovi sončnic.
Milo je narejeno z delom olja, v katerem sem nekaj tednov namakala anato v prahu, čebelice so pa v milno maso dobile kakav. Malo preveč, vidim zdaj, tako da so mogoče to čmrlji ...
Zdaj pa modelčke lahko vrnem AB-ju. (Le kaj bi brez njega tukaj na forumu, jaz pa sploh!)_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Tudi sama sem sprva delala milo iz ovčjega loja (in olj), ker smo tega uporabljali na tečaju, ki smo si ga organizirali v Društvu rejcev ovc jezersko-solčavske pasme. Imaš prav, milo je bolj trdo, če je narejeno iz trdih maščob (loji, mast, masla).
Ko smo že ravno pri loju - je na forumu kakšen lovec, ki bi mi lahko priskrbel loj kakšne divjadi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ko smo že ravno pri loju - je na forumu kakšen lovec, ki bi mi lahko priskrbel loj kakšne divjadi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
S šamponi je pa tako, da smo se generacije odvadile uporabiti domače izdelke za umivanje glave. Kot otrok sem si še vso osnovno šolo glavo umivala z milom, potem smo se pa splaknili s kisom. Seveda smo si takrat glavo umivali precej manj pogosto pa tudi nismo bili tako "haklih", če lasje niso imeli svilnatega in bla bla bla ... leska, kot ga imajo po umivanju s sintetičnimi šamponi danes.
S sintetičnimi šamponi, ki so v bistvu detergenti, se ne ukvarjam in si glavo umivam s kupljenim šamponom + balzam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
S sintetičnimi šamponi, ki so v bistvu detergenti, se ne ukvarjam in si glavo umivam s kupljenim šamponom + balzam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova