Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Poti med gredicami v zelenjavnem vrtu

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takole je bilo z najinimi potkami:

- prvo leto - sekanci. Do jeseni so vsi poniknili v zemljo, plevel se je med njimi počutil zelo domače.
- drugo leto - protiplevelna tkanina pod sekanci - pol sekancev se je "preselilo" na gredice, na potkah je obstal samo še tanek sloj.

Na "mojem" delu imam vegaste deske, te pa zanjo, ker nima več sigurnega koraka, niso primerne. Nad sekanci malo obupujem, ker jih v bližini, kjer sem jih prej kupovala, ni več možno dobiti.

Gospa je pri eni od znank videla, da ima stezice pokrite z nekakšnim plastičnim tekačem, ki je na spodnji strani podoben podplatu nogometnih čevljev ali ježevkam (točno mi ni znala opisati). Skratka nekaj, kar ga čvrsto vsidra v tla, zgoraj je pa narebričen, da v vlagi ne drsi. Ni vedela, kje so bile nabavljene.

Pozna kdo, kaj bi to bilo in kje se dobi?
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Zanimivo, meni se pa lubje precej dobro obnese - je pa res, da ga vsako leto obnavljam. Je pa tudi res, da je poraba manjša kot prvo leto, ko sem nasuval na sveže brazde; zdaj dejansko samo "obnavljam" oziroma nasuvam, kjer je podlaga že bolj boga. Plevela skorajda ni (kakšna meta mi zna na kakšnem nepričakovanem mestu pomahati v pozdrav) Wink

Aja, še nekaj: kjer je lubje uporabljeno za pohodna tla, je bolje uporabit drobno frakcijo (iz izkušenj) - tako se lepše razporedi, lažje pohodno, se mi zdi, da se tudi plevel težje prerine skozi._________________go with your instinct to live as you want
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha je napisal/a:
...
Pozna kdo, kaj bi to bilo in kje se dobi?

Nekaj podobnega je lahko kakšna od umetnih "trav" - spodaj "podplat" kot "kopačke", zgoraj "tratica", ki se jo da oprati z vrtno cevjo.
Dobi se jo po tehničnih trgovinah (bau?aus ...) - ko bo čas za to - torej kmalu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja: hvala. To bi znalo biti, bom pogledala, ko jih bodo odprli. Menda že kar kmalu.
ivob

Odgovor Napisal/-a ivob »

Žlehtnoba je napisal/a:
Zanimivo, meni se pa lubje precej dobro obnese - je pa res, da ga vsako leto obnavljam. Je pa tudi res, da je poraba manjša kot prvo leto, ko sem nasuval na sveže brazde; zdaj dejansko samo "obnavljam" oziroma nasuvam, kjer je podlaga že bolj boga. Plevela skorajda ni (kakšna meta mi zna na kakšnem nepričakovanem mestu pomahati v pozdrav) Wink

Aja, še nekaj: kjer je lubje uporabljeno za pohodna tla, je bolje uporabit drobno frakcijo (iz izkušenj) - tako se lepše razporedi, lažje pohodno, se mi zdi, da se tudi plevel težje prerine skozi.

Lep pozdrav,

je kaj pomembno kaksno lubje je? Borovo ali kaj drugega?
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz uporabljam omenjenega že par let in sem zadovoljen. Vsako leto sedaj samo "obnovim" podlago od prejšnjega leta._________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ali ni tako, da iglavci kisajo tla? Če bi že uporabljala lubje, bi raje izbrala lubje listavcev._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Brbr, saj ni cilj, da bi bila zemlja na potkah prav posebno plodna?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kaj pa če si kdaj premisliš in hočeš grede urediti drugače?

No, jaz skrbim za zemljo na vsem vrtu. Tudi potke so pri meni "pridelovalna" površina, namenjena rastlinam in živalim.
Tu nabiram regrat, tu pa tam tropotec, cvetove marjetic, vijolic,grenkuljice,... Ko je rastje na potkah previsoko, ga porežem in služi kot zastirka na gredicah, ali pa ga odnesem na kompost. Ob pripravi gredic, potke lepo "zarobim" in odvečne rastline presadim na druge potke, ali kompostiram.
Potke so vseskozi prekrite z rastlinjem. Tako lahko po njih hodim tudi v deževnem vremenu, če je nuja...

Tule sta dva "odseka" potk. Eden je tlakovan z deteljo, drugi z marjeticami.

potka-DETELJA potka-MARJETICA

Pri takem "tlakovanju" potk se mi zdi pomembno tudi to, da ne obremenjujem Zemlje z razno obdelavo/ prevažanjem stvari od vsepovsod na moj vrt._________________naredimo svet lepši
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

brbr je napisal/a:
Ali ni tako, da iglavci kisajo tla? Če bi že uporabljala lubje, bi raje izbrala lubje listavcev.

Bi rekla da znajo zakisati.Ne bo kakšne hude škode,ker najbrž tudi količina ne bo velika.

Sama imam staro opeko.Trava ali slama se mi nekak ni obnesla._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Odgovori