Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2021

Odgovori
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Nanook na katerem delu Vrhnike si, da ti je toliko ostalo? Pri nas na Barju je
bilo -14 st. C in je vse zmrznilo._________________Narava vse povrne!
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ferdo, figa pri meni tudi odganja ( a ne iz vršičkov, ki so pomrznili) zato, ker brsti prej še niso odgnali. Zmrzal pa je bila relativno kratkotrajna. Za razliko od fige, je kaki pričenjal odganjati iz spečih brstov, no, eden bolj zgoden še čisto nič. Vse ostalo sadje pa je šlo v maloro. Nekaj upov sem imel pri pozni češnji Regina, a zaman.
Res pa imava oba neugodni mikroklimi - ti najnižji del barja, jaz kotanjo - neke sorte mrazišči kamor se steče najbolj mrzel zrak. Žal mi je za vas, ki boste imeli ogromen izpad dohodka. Crying or Very sad
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Ferdo, v smeri proti Verdu. So pa res velike razlike. Pri nas zagotovo ni bilo -14. Najnižja temp. v rastlinjaku je bila okrog -4, ampak samo čisto ob stenah. Pomrznilo ni nič. Kak km stran (zračne linije) je bila pa čisto druga pesem. Po pravici povedano sploh nisem pričakovala, da jo bodo rastline tako odnesle. Zdi se mi, da sta v najslabšem stanju japonski javor in hortenzija.

EDIT: Pozabila dodat, da sva sicer kaki, kivija in tamalo češnjo malo ovila s kopreno, ampak je bilo potem videt, da so jo bolje odnesle nepokriti deli in nepokrita češnja kot pa tiste "zadekane".
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Počasi se da tudi za nas amaterje narediti "obračun" pozebe.
V Konjicah ni češenj, marelic in breskev. Hruške so tudi bolj ali manj šle. V Prlekiji breskve bodo. Češnje iščejo škorci in se derejo kot da smo jih mi pokradli.
Začuda niso pomrznile stvari, ki k nam praktični ne spadajo in bodo očitno rodile. V mislih imam fige. Kakija se obnašata nekam čudno. Sta mladi rastlini in še sedaj nista povsem pokazali listov. Nimam nekih izkušenj, ena bo sedaj živela drugo poletje, druga pa prvo.
Sibirske jagode so bile, ameriške borovnice bodo, trta ni pozebla, jablane so ok, orehi tudi ...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, fige tudi pri meni normalno odganjajo in imajo že plodiče.
Kaki tudi odganja. Sicer večina zgornjih brstov na vejicah je še zaprtih ( ne zgledajo pomrznjeni ).
Stranski brsti so odgnali; 5 - 10 centimetrov so dolgi poganjki in se že vidijo cvetni popki.

Nekaj verjetno bo, če ne bo kakšnih drugih nevšečnosti ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na pozeblem kiviju je preiživelo nekaj bolj zaspanih brstov. Par cvetov bo. Very Happy Kar nekaj lepih dolgih enoletnih vej bom pa morala odžagati, ker so skoraj povsem gole.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Precej je golega letos... Pri nas na trti, češnjah, orehih, murvah.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Da naredim še jaz en povzetek. Pri nas na cca 400mnv je takole:

- Češnje, breskve, marelice in slive uničene 100% ali zelo blizu. Pri breskvah je poleg brstov popolnoma zmrznilo tudi veliko tanjših vej in bo treba močno obrezati. Odganja bolj spodaj po deblu iz spečih brstov. Poleg tega je pa še močno napadla kodravost. Kakšno drevo mogoče ne bo niti preživelo.

- Hruške in jablane večinoma kot da ni bilo nič. Samo nekatere zgodnejše hruške so bile prizadete. Jabolk bo veliko, če ne pride kaj drugega vmes.

- Orehi močno zmrznili, zdaj počasi odganja.

- Trte večinoma OK. Recimo da nekje 20-30% popkov je pomrznilo.

- Fige so preživele, ampak močno zamujajo. Komaj začenjajo poganjat prvi listi. Fig bo malo ali nič. Za prvo rundo je samo tu in tam kaka nastavljena, za drugo bo pa verjetno prepozno, da bi dobro dozorele.

- Kaki komaj zdaj začenja odpirat liste. Zanimivo da bolj spodaj, na koncih vej je pa še vse zaprto. Ampak ne zgleda poškodovano.

- Asimine niso niti registrirale, da bi bilo kaj posebej mrzlo. Delajo normalno, samo malo bolj počasi.

- Razno jagodičevje je 100% OK. Sibirskih borovnic bo letos na prvih dveh grmih, ki sem jih posadil, prvič toliko, da bo za kak kozarček marmelade. Ali karkoli bom že delal iz njih. Ribezi, kosmulje, maline, robide itd. nobenega problema sploh.

Nekaj bo, tako kot še vsakič do zdaj, na ostalo bo pa treba čakat še eno leto.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Noro.
Na ringloju, ki je polno cvetel ravno v času pozebe(2x -7°C, ter 4x okoli -4°C ta in teden kasneje) je opaziti nekaj plodov.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Moj naši jekaput, sibirke zelo malo breskev nekaj bo malin tayberija tudi, aronija pa zelo polna,
Odgovori