Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Šmarna hrušica je preživela -6°C in bo obrodila. Nekako se mi zdi, da bi ta zadeva sodila v naše gozdove namesto ostale tradicionalne sadne hrane za ptice, ki zdaj že redno pozebe..._________________NM
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Nevem koliko je bilo pri meni, snega meter, vetra crl kup vse cvetijo. Trpežna in okusna zadeva_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zelo okusne so. Komaj jih čakam. Cvetja je bilo polno, zdaj so pa že bunkice.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

matejos: saj tudi rastejo v naših gozdovih že od nekdaj, avtohtone seveda, ne kultivarji . Nad določeno mejo v sredogorju jih je na primernih legah v obilici.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

muha je napisal/a:
matejos: saj tudi rastejo v naših gozdovih že od nekdaj, avtohtone seveda, ne kultivarji . Nad določeno mejo v sredogorju jih je na primernih legah v obilici.

Ja jaz imam posajene tudi A. ovalis in se po okusu ne morejo meriti z kultivarji._________________Iščem zanimive sadne vrste...
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Letos so šmarne hrušice krasne! Imam dva grma, stara 10 let, polno rodna. Plodovi so veliki in okusni, kot še nikdar.
Prvič pa opažam, da pokajo podobno kot češnje ali grozdne jagode - torej zaradi preobilice moče. Da jih ne bo preveč, je pravkar poskrbelo pol ure toče in hudo močan naliv - podobno kot je bilo pred natanko dvema tednoma, a takrat so bile manj občutljive. Mogoče pa jih (p)oberem kot murve, torej s tal Smile

Aja: lani so kljub pozebi bile, a nisem dobil niti ene zrele, ker ptiči :( Predlani je bil navkljub pozebi pridelek normalen.

Zgoraj zapisano in vreme zadnji teden potrjuje tale zapis iz 2017: Smarne hrusice so ze zacele zoreti. V tem obdobju jih je pametno parkrat zaporedoma obilno zaliti - pridobijo na velikosti in kvaliteti plodov.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lepo.

Pri nas pa... hm... še ne zorijo - kakih 14 dni smo zadaj s toploto in vremenom.
Upam, da toče ne bo, je bila lansko leto dvakrat in je "šla do konca", hrušic ni ostalo skoraj nič.

Letos se mi pa prav fino zdi, kosi že nosijo češnjeve jagode naokoli in jih zobajo kar na vrtu. Računam, da če se aviacija do časa naje češenj, bo pri ostalem sadju mir pred njimi.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Jaz jih bom imel za vzorec. Imam par mladih grmičkov. Okoli sem dal mrežo, ampak vse, kar zraste čez to mrežo in pogleda ven, posmuka srnjad in potem hudo malo ostane. Rolling Eyes Računam, da bodo slej kot prej uspele zrasti do take velikosti, da to ne bo več tak problem...
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Hrušica raste počasi, tako da najbolje da poskrbite za boljšo zaščito, drugače ne bo prav dosti od njih._________________Iščem zanimive sadne vrste...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas z zorenjem ne hitijo. Na treh odraslih grmih dva plodova nakazujeta, da mogoče pa le dozorijo tudi letos.
Odgovori