Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Glive v visoki gredi?

crtj-admin
Site Admin

Glive v visoki gredi?

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Kolegica ima par visokih gred, starih 2 leti, v dveh pa težave = pojavile so se glive(?), ki preraščajo celo sadike. Nima pojma za kaj se gre. Moja razlaga je, da so to glive, ki so prišle z vej na dnu, tako zelo razmnožile pa so se zaradi letošnje deževne pomladi. Je tako?
Kako pa to odpravit? Kot hiter in začasen ukrep sem ji predlagal "streho".
Kaj pa menite vi?

https://ibb.co/t2xTHDN
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Ne "upam" določiti točnega imena, gre pa za neko lesno glivo. Strinjam se z ugotovitvijo, da izrašča iz zakopanega lesa. Določitev bi bila lažja z kako bližnjo sliko in enim posnetkom od spodaj.
GrGr

Hvala, a vrsta glive niti ni pomembna, bolj se gre za to, kaj narest, kako sanirat.
Predlagal sem ji straho, da se vse skupaj posuši - pa se ji zdi moj predlog povsem mimo... :ne, ne
Danilo

Goba ne vpliva na užitnost zelenjava. Po moje je les precej blizu površine in ga lahko odstranite brez drastičnih posegov. S tem tudi gob ne bo več. Če postrgate le gobe na površini, bodo čez čas zrasle nove.
Danilo

Aja, streha v tem primeru ni rešitev. Gredo je treba zalivati in les je v vsakem primeru vlažen (tudi njegova funkcija v zemlji je med drugim zadrževanje vlage.)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

S čim takim nimam izkušenj, tudi ne profesionalnega znanja, bi se pa problema, če bi naletela nanj doma, takole lotila:

Vso solato bi previdno populila s koreninami vred, jo čistila gob, je nekaj takoj porabila, ostale, izbrala bi najlepše razvite z dobrim koreninskim sistemom, pripravila za ponovno saditev. Postrgala 15 - 20* cm zemlje, temeljito posula z bokašijem ali kakim drugim pospeševalcem kompostiranja, namesto postrgane zemlje nasula novo in posadila solato nazaj. Odvzeto zemljo bi stresla na vrt in jo dodobra vmešala prst. Ali pa na kompostnik, če na vrtu nima gred ali okrasnih rastlin.

* 15 - 20 cm bo zadostovalo, da korenine solate ne bodo takoj dosegle bokašija, ki bi jih utegnil skuriti. Čez 2 do 3 tedne se bokaši dovolj razgradi, da ni več nevaren koreninam .

Predpostavljam, da bi bokaši ali drug pospeševalec kompostiranja razgradil glive in pospešil spreminjanje lesa v kompost, zato se težava ne bi smela ponovno pojaviti.
GrGr

Vse posredovano lastnici problema ;-)
Hvala!
Odgovori