Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Iris - perunika

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala, Tajci!
Upam, da se bom za naprej naučila bolj zgodaj pepoznavati bolezni perunik in prej ukrepati. Pa tudi tako deževne in mrzle pomladi najbrž tudi ne bodo vsako leto.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Verjetno so tudi le nekatere bolj podvržene boleznim. Ponavadi ravno tiste, ki so nekaj posebnega Rolling Eyes . Boš prizadete odkopala in preverila rizome? In jih morda čez tole mokro obdobje ohranila posebej v loncih?
Uporabniški avatar
Plamenka

Sigurno so ene bolj občutljive, kot druge. Na splošno pa nobeni bradati peruniki ne odgovarjajo taki pogoji, kot so zdaj. Rizomi se pri obeh vidijo, ker so napol zunaj. Attention please ima lep, trd in nepoškodovan rizom, to bom najbrž kar pustila v zemlji. Saj bi moral sistemik Score, s katerim jih bom jutri špricala, prodreti skozi celo rastlino. Za Louis D`Or pa res ne vem. Rizom je delno poškodovan, ker je marca začel gniti, kar se je ustavilo z Amylo-x. Za naprej vremenske napovedi niso tako slabe, vsaj tiste, ki sem jih pogledala.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Plamenka je napisal/a:
Bila sem v apoteki. Prodajalec je rekel, da je gniloba. Dobila sem Score, če bo kaj pomagalo. Upam, da bo jutri suho vreme, kot je napovedano, da bom sploh lahko škropila.
Tajci, pri perunikah, ki so se že precej razrasle, eno cvetno steblo manj ni problem, imam pa veliko novih perunik s samo enim rizomom, te bi pa res rada ohranila in seveda tudi nestrpno pričakujem nove cvetove, potem se pa zgodi tole tik pred cvetenjem. Ta, ki je zbolela včeraj, je Louis D`Or, prejšnja pa Attention please. Obe bi cveteli prvič.
to se meni dogaja pri cca 10 kumarah, 2 paradajzih in eni papriki v rastlinjaku_________________sonček je in .....
Uporabniški avatar
Plamenka

Čudno, da tudi v rastlinjaku. Mogoče je fuzarijska uvelost.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

sem si prebrala, zelo možno, da je to..._________________sonček je in .....
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pri meni skoraj vsa cvetna stebla polomijo polži. Najraje imajo stebla. Podobno so na udaru kumare, bučke in sončnice.
Zvečer z baterijo na vrt in jih boš našla.
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi čez dan sem že kje opazila kakega polža, tudi cvetove pri ta nizkih so mi načeli. Občasno posipam proti njim. Tudi danes sem opazila, da so eno steblo obgrizli, a ne toliko, da bi se zlomilo. To, kar sem opisala, je pa najbrž res gniloba, saj se je dogajalo točno to, kar je tudi prodajalec, ne da bi mu pokazala slike, sam opisal - da se cvetno steblo upogne, začne veneti na tistem mesti in se tanjati ter tam postane rjavo. Lahko da polž ali kak drug škodljivec malce poškoduje steblo, potem pa začne v mokrem in hladnem vremenu gniti.
Uporabniški avatar
Plamenka

Zdaj je to doletelo še sončnico. Rolling Eyes

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lani je pri meni takole neslavno končala armenska kumara, ki je rastla na kmpostu. Imela je že lepe metrske vreže, potem pa naenkrat ena vreža, pa druga pa še tretja. Videlo se je, da niso bile prežrte, ampak pregnite.
Odgovori