Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gre za gosenice metulja, ki smo mu včasih pravili veliki koprivar, zdaj pa je njegovo ime veliki lepotec. Odrasla žival meri čez razprta krila 5-6 cm. Znanstveno ime vrste je Nymphalis polychloros.Gosenice se hranijo z listi brestov, vrb (predvsem ive in beke), hrušk in različne vrste iz rodu Prunus, kamor sodijo češnje, slive, marelice, črni trn in še kaj. Posebnost gosenic velikega lepotca je, da se vedno držijo v skupini in pravilom brstijo liste na najvišjih vejah. Veliki lepotec ni »klasičen« sadjarski škodljivec, ker se v sodobnem času na sadnem drevju pojavlja le tu in tam. Gre za vse redkejšega metulja, zato ne bi bilo lepo, če bi se gosenic lotili s kemično vojno. Copy Od tukaj https://arboretumvolcjipotok.wordpress.com/…/metulj-ki-zre…/
Ni jasno zakaj mi letos plodovi češenj odpadajo, če potresem drevo vse pade dol, češnje so srednje debele in brez okusa čeprav bi morale biti precej debelejše in sladke, kot da bi se plodovi sušili, peška je mehka in jo lahko pregrizneš ? Težave imam z monilijo, vejice se sušijo to vem, ampak ne glede na to imam vsako leto kvaliteten pridelek. Kdo ve ?
Kaj se dogaja s češnjo? Kupila sem jo v Zadobrovi, žal staro že 3 leta, pri meni je tudi tretje leto, ampak ni nič z njo. Začela sem škropiti proti listni luknjičavosti, z bakrom, s Score. Še kakšen predlog, lepo prosim? _________________Lp, Živa
jeseni z briketi in umetnim gnojilom, prevladovala fosfor in kalij, z lopato zapičila v zemljo in noter dala gnojilo. spomladi npk 15,15,15. žal niso imeli drugega razmerja. okoli oboda krošnje potresla tudi kompost. tudi druga burlatka je podobna. ostalo sadje lepo raste. letos sem škropila tudi z aminokislinami._________________Lp, Živa